IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Флиртът на Германия с рецесията прати инвеститорското доверие на 8-годишно дъно

Индексът на института ZEW за икономическите нагласи се срина с близо 20 пункта спрямо месец по-рано до -44,1 пункта през август 2019 г.

14:18 | 13.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Доверието на инвеститорите в германските икономически прогнози се влошава за четвърти пореден месец след поредица от разочароващи данни, които увеличиха риска от рецесия.

Очакванията са най-голямата европейска икономика да е отбелязала свиване през второто тримесечие на фона на по-бавния глобален растеж и постоянната несигурност от търговския конфликт между САЩ и Китай, която натежава върху търсенето.

Индексът на института ZEW за икономическите нагласи се срина с близо 20 пункта спрямо месец по-рано до -44,1 пункта през август 2019 г. Това е и най-ниското му четене от декември 2011 г. и под очакванията от -28,5 пункта, посочва tradingeconomics.com. Данните са и поредната снимка на мрачната ситуация в промишления сектор на страната.

„Последната ескалация в търговския спор между САЩ и Китай, рискът от конкурентни (валутни – бел. ред.) девалвации и нарастващата вероятност от Brexit без сделка поставят допълнителен антиск върху вече слабия икономически растеж“, посочва президентът на института ZEW Ахим Вамбах, цитиран от Bloomberg. „Това много вероятно ще постави допълнителни ограничения върху развитието на германския износ и индустриалното производство“, допълва той.

Водещите германски компании, включително Continental, Lufthansa и Daimler свиха прогнозите си, предупреждавайки, че инерцията може да се усили още повече. В същото време влошаващите се очаквания за ръста в Германия – прогнозите са за увеличение от едва 0,6% през тази година, разпалиха призивите за повече фискални стимули.

Досега обаче правителството изглежда не бърза с предприемането на мерки. Канцлерът Ангела Меркел „никога не е оставяла място за съмнение“, че се придържа към целта за балансиран бюджет, заяви нейният говорител Щефан Зайберт. Изказването е в отговор на въпрос за това дали администрацията обмисля издаването на нов дълг за финансиране на екологичните си проекти.

Ръководството на Европейската централна банка (ЕЦБ) вече даде сигнал, че се подготвя за отпускането на по-голяма парична подкрепа за стимулиране на икономиката на еврозоната. Още през септември би могло да бъдат обявени мерките за свиване на лихвените проценти и покупка на активи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:31 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още