IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия отчита силен спад на промишлените поръчки в края на 2019 г.

През декември се регистрира четвърти за последните пет месеца на изминалата година спад на поръчките

14:14 | 06.02.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Завод на&nbsp;Daimler AG&nbsp; за коли с марката&nbsp;Mercedes-Benz в Бремен, Германия. <em>Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg</em></p>

Завод на Daimler AG  за коли с марката Mercedes-Benz в Бремен, Германия. Снимка: Wolfram Schroll/Bloomberg

Индустриалните и промишлените поръчки в Германия се понижиха изненадващо силно през декември в резултат на слабо търсене от останалите страни членки на еврозоната, показват данни на германския статистически институт Destatis, които предполагат, че кризата в промишления сектор ще продължава да затруднява растежа на най-голямата европейска икономика.

Поръчките за промишлено производствени стоки се понижават с 2,1% спрямо ноември, когато се свиха с 0,8% (възходяща ревизия от предишна оценка за спад с 1,3%), докато осреднените прогнози на финансовите пазари бяха за увеличение с 0,6 на сто. Това представлява спад на промишлените поръчки за четвърти от последните пет месеца на изминалата година.

Спад с 4,5% бележат и чуждестранните поръчки за стоки германско производство, като промишлените поръчки от останалите страни членки на еврозоната се сринаха с цели 13,9%, докато тези от останалия свят се увеличиха с 2,1%, а вътрешните германски поръчки нараснаха с 1,4 на сто.

На годишна база промишлените поръчки в Германия се понижиха през декември с 8,7% след спад с 6,0% месец по-рано (възходяща ревизия от понижение с 6,5%) и очаквания за по-умерено понижение с 6,6 на сто.

Промишлените приходи в Германия се свиват с 1,3% на сезонно коригирана база спрямо ноември, когато се понижиха с 0,4 на сто.

Силните колебания в търсенето зад граница на голямо транспортно оборудване представляват около една трета от спада на търсенето на промишлено произведени стоки през декември, коментира днешните данни германското икономическо министерство. „Като цяло перспективите пред индустриалната икономика на Германия остават потиснати", добавя ведомството.

„Ситуацията с поръчките остава ужасна", казва пред Ройтерс икономистът Александер Лампе от Bankhaus Lampe. „Китайският коронавирус предполага, че вероятно ще трябва да продължим да чакаме повратният момент в промишления и индустриален сектор".

Германската икономика се размина „на косъм" с рецесията през миналата година, а ежемесечното проучване на института Ifo от миналата седмица показа изненадващо отслабване на бизнес нагласите, което предполага, че икономиката на страната ще отбележи бавен старт и през новата година.

Германските производители, които са силно зависими от износа, продължават да изпитват трудности от слабото търсене зад граница на фона на бизнес несигурността, дължаща се на търговските спорове и на Brexit.

Междувременно в управляващата коалиция на канцлера Ангела Меркел продължава да има противоречия относно това как да се изразходва излишъка на федералното правителство в размер на 13,5 млрд. евро. Консерваторите на Меркел призовават за намаляване на корпоративния данък, a лявоцентристкият финансов министър Олаф Шолц би искал да има повече публични инвестиции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 0
Hahoto
преди 4 години
Тази статия звучи статистически "между другото", но трябва да е една сигнална лампа за предстоящето. Нещо като сянката на черния лебед!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още