IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия търси нов консенсус за финализирането на банковия съюз

Берлин е готов да разгледа форма на съвместно европейско застраховане на депозити

18:00 | 06.11.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Германският финансов министър Олаф Шолц.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският финансов министър Олаф Шолц. Снимка: Ройтерс

Германският финансов министър Олаф Шолц се опита да сложи край на дискусиите относно европейската банкова интеграция, като сигнализира, че страната му може да се откаже от възраженията си върху ключова част от плана, съобщава Bloomberg.

„Повече не можем да си позволим тази безизходица“, каза Щолц и добави: „Това се отразява на функционирането на нашия вътрешен пазар. И се отразява на доверието на гражданите на ЕС, влияейки на способността ни да решаваме проблеми“.

Документ на финансовото министерство, публикуван днес, сочи, че Берлин е готов да разгледа форма на съвместно европейско застраховане на депозити, нещо, което би стабилизирало финансовата система чрез намаляване на риска при банковите операции. Тази част от плана по-рано беше изправена пред силна съпротива от страна на фискално консервативните страни и някои части на германския банков сектор.

Основната цел на по-тясно свързаната банкова система в еврозоната е да намали взаимозависимостта между кредиторите и техните държави по произход. Разрушаването на националните бариери би могло също да улесни сделките за укрепване на Deutsche Bank и Commerzbank, гиганти на немското банкиране, които изпитват трудности от различно естество през последната година.

Но това изявление на министъра може да увеличи напрежението в германската коалиция, която е дестабилизирана от спад в подкрепа за социалдемократите. Канцлерът Ангела Меркел също се сблъсква с несъгласие на консерваторите в рамките на своя Християндемократически съюз. Според анонимен източник изявлението на Шолц е направено без да бъде първоначално консултирано с коалиционните партньори.

Стъпки за сближаване в банков съюз бяха предприети за първи път през 2012 г. Европейската централна банка пое задачата да контролира най-големите кредитори и беше създадена нова рамка за съвместно справяне с проблемите .

„Ние приветстваме всяко разискване, което би могло да допринесе за въвеждането на европейската схема за гарантиране на депозитите“, каза в изявление Валдис Домбровскис, еврокомисарят, отговарящ за политиката по финансовите услуги. "Ясно е, че всички страни трябва да правят компромиси и само справедлив и балансиран компромис може да бъде успешен", добави той.

Споразумението за съвместно гарантиране на депозити се оказа най-трудното препятствие, тъй като по-заможните държави се опасяват от идеята да плащат заради неуспехите в банковия сектор на други държави. Германското финансово министерство предложи план, в който националните системи все още да служат като пръв източник на средства в случай на кризисна ситуация, преди съответните институции да могат да се насочат към общ фонд за ликвидност.

Франция приветства този план и се съгласи, че по-задълбочената интеграция на банковия сектор е „абсолютен приоритет“ и че трябва да се разгледат всички различни предложения относно гаранциите за депозитите.

Офертата обаче идва с важни предупреждения. Германия повтори исканията си в банковия съюз да вземат участие предимно страни от Северна Европа и банките да заделят капитали, когато купуват държавен дълг, точно както правят и други активи. Понастоящем държавните облигации в балансите на банките се считат за безрискови от регулаторните органи, така че не е необходим такъв запас.

Според плана на Шолц държавният дълг ще бъде обект на комбинация от свободни капитали, рискови активи и „фактор на концентрация“ за отразяване на експозициите към конкретна държава. Всички следващи стъпки ще бъдат внимателно преценявани и ранжирани във времето, за да се избегне претоварването на банките.

Тази идея за по-строги правила за държавния дълг се оказва изключително спорна. Опозиция идва от страни с висок публичен дълг като Италия, където вътрешните държавни облигации представляват сравнително голям дял от общите активи на банките.

Германия също настоява за напредък по други важни открити въпроси като създаването на специална процедура за действие при изпадане на дадена банкова институция в несъстоятелност, установяване на общи правила за капитал и ликвидност в рамките на ЕС, намаляване на броя на необслужваните кредити и засилване на усилията за борба с прането на пари.

Политическите разговори между правителствата в еврозоната по тези въпроси трябва да се проведат през следващите седмици. Смята се, че при успех на разговорите до декември месец може да бъде постигнато споразумение за провеждане на допълнителни разговори, насочени към постигане на съгласие за въвеждане на схема за гарантиране на депозитите.

Ако бъде постигнат значителен напредък по тези въпроси, това би могло да помогне за справяне с липсата на консолидация сред банките в Европа, която ги прави по-малко конкурентоспособни в международен план. Ръководителите на различни банки казаха, че без подходящата рамка трансграничните сливания, които биха могли да подобрят ефективността и да помогнат за намаляване на разходите, не са възможни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:01 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още