Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската бизнес активност отбелязва първи ръст от месеци през юли

Промишлеността в страната избегна свиване за първи път от 19 месеца насам

Германската бизнес активност отбелязва първи ръст от месеци през юли

Снимка: Bloomberg L.P.

Германия продължава икономическото си възстановяване, отбелязвайки първи ръст на бизнес активността в страната от месеци насам, съобщава Bloomberg.

Общият индекс на мениджърите по поръчките (PMI) на IHS Markit достига 55,5 пункта през юли от 47 пункта месец по-рано. Това е първи ръст от пет месеца насам и представлява по-добро представяне от очакванията на икономистите. Прагът от 50 пункта на индекса разделя свиването от увеличението.

Графика: tradingeconomics.com

Стойностите са добра новина за най-голямата икономика в Европейския съюз след тежкото понижение на активността през второто тримесечие по време на блокадите заради коронавирусната пандемия. Очакваните другата седмица данни по всяка вероятност ще покажат икономическо свиване от около 9% за трите месеца до юни.

Според данните на Markit възстановяването през юли е водено от сектора на услугите, който отчита ръст на съответния си индекс до 56,7 пункта. Промишлеността също успява на косъм да запише ръст с представяне от точно 50 пункта при 45,2 пункта през юни, избягвайки свиване за първи път от 19 месеца. Въпреки това заетостта във фабриките отбелязва спад, като 30% от производителите съобщават за по-малко нает персонал.

В петък бяха публикувани данни и за френската бизнес активност. От тях става ясно, че страната отбелязва стабилен старт на новото тримесечие.

Общият индекс PMI за страната достига 57,6 пункта от 51,7 пункта месец по-рано, изпреварвайки прогнозите за 53,5 пункта. Търсенето също се е подобрило, водено от това у дома. Износът продължава да се понижава.

Графика: tradingeconomics.com

Пазарът на труда обаче остава изложен на риск. Фирмите в частния сектор са съкратили работни места за пети пореден месец през юли.

По статията работи: Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Ръстът на паричното предлагане в еврозоната се забавя през август