IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германската икономика губи инерция в края на второто тримесечие

Въпреки възобновяването на икономическата активност след пандемията френската икономика също е започнала да губи своя импулс

11:36 | 23.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg </em></p>

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика е започнала да губи инерцията си в края на второто тримесечие на годината, когато намаляващият износ, инфлацията и несигурността са натежали на вътрешното търсене, сочат предварителните данни на S&P Global, цитирани от Ройтерс.

Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) S&P Global за услугите се е свил от 55 пункта през май до 52,4 пункта през юни. Въпреки понижението показателят е останал на ниво от над 50 пункта - разделящи ръста от понижението - за шести пореден месец. Очакванията на анализаторите бяха за резултат от 54,5 пункта.

PMI индексът в производството е намалял от 54,8 пункта през предходния месец до 52 пункта през юни, което е под очакванията за ниво от 54 пункта.

В резултат на това общият PMI, обединяващ данните за производството и услугите, е бил под очакванията на икономистите за 53,1 пункта, равнявайки се на 51,3 пункта. За сравнение - през май показателят е бил на ниво от 53,7 пункта.

Според Фил Смит, асоцииран директор по икономика в S&P Global, данните показват, че германската икономика е загубила почти цялата инерция, набрана от облекчаването на противоепидемичните мерки, като ръстът в сектора на услугите се е забавил значително за втори пореден месец през юни.

"Заради особено мрачните перспективи за сектора на производството, бизнес нагласите относно бъдещата активност сега са на най-ниското си ниво от първата вълна на пандемията отпреди две години", каза Смит.

Подобна картина чертаят и данни на S&P Global за Франция, където индексът на мениджърите по поръчките за услугите се е свил от 58,3 пункта през май до 54,4 пункта през юни, или значително под прогнозите за равнище от 57,6 пункта.

PMI индексът в производството се е равнявал на 51 пункта (54,6 пункта през май), докато очакванията бяха за ниво от 54 пункта.

Въпреки възобновяването на икономическата активност след пандемията френската икономика също е започнала да губи импулса си поради силния инфлационен натиск.

В резултат на това общият PMI индекс е записал спад от 57 пункта през май до 52,8 пункта през юни. За сравнение - прогнозите бяха за ниво от 56 пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още