Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германската икономика губи инерция в края на второто тримесечие

Въпреки възобновяването на икономическата активност след пандемията френската икономика също е започнала да губи своя импулс

Германската икономика губи инерция в края на второто тримесечие

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика е започнала да губи инерцията си в края на второто тримесечие на годината, когато намаляващият износ, инфлацията и несигурността са натежали на вътрешното търсене, сочат предварителните данни на S&P Global, цитирани от Ройтерс.

Още по темата
Индексът на мениджърите по поръчките (PMI) S&P Global за услугите се е свил от 55 пункта през май до 52,4 пункта през юни. Въпреки понижението показателят е останал на ниво от над 50 пункта - разделящи ръста от понижението - за шести пореден месец. Очакванията на анализаторите бяха за резултат от 54,5 пункта.

PMI индексът в производството е намалял от 54,8 пункта през предходния месец до 52 пункта през юни, което е под очакванията за ниво от 54 пункта.

В резултат на това общият PMI, обединяващ данните за производството и услугите, е бил под очакванията на икономистите за 53,1 пункта, равнявайки се на 51,3 пункта. За сравнение - през май показателят е бил на ниво от 53,7 пункта.

Според Фил Смит, асоцииран директор по икономика в S&P Global, данните показват, че германската икономика е загубила почти цялата инерция, набрана от облекчаването на противоепидемичните мерки, като ръстът в сектора на услугите се е забавил значително за втори пореден месец през юни.

"Заради особено мрачните перспективи за сектора на производството, бизнес нагласите относно бъдещата активност сега са на най-ниското си ниво от първата вълна на пандемията отпреди две години", каза Смит.

Още по темата

Подобна картина чертаят и данни на S&P Global за Франция, където индексът на мениджърите по поръчките за услугите се е свил от 58,3 пункта през май до 54,4 пункта през юни, или значително под прогнозите за равнище от 57,6 пункта.

PMI индексът в производството се е равнявал на 51 пункта (54,6 пункта през май), докато очакванията бяха за ниво от 54 пункта.

Въпреки възобновяването на икономическата активност след пандемията френската икономика също е започнала да губи импулса си поради силния инфлационен натиск.

В резултат на това общият PMI индекс е записал спад от 57 пункта през май до 52,8 пункта през юни. За сравнение - прогнозите бяха за ниво от 56 пункта.

По статията работиха: Симона Гоцова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Турската централна банка ще осигури подкрепа за фирмени заеми за износ