IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното забавяне принуди Япония да понижи оценката си за икономиката

Правителствената служба за координиране на политиката предупреди за влошаване на данните за промишленото производство през октомври

12:52 | 18.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Токио.<em> Снимка: Ройтерс</em></p>

Токио. Снимка: Ройтерс

В своята икономическа оценка за октомври правителството на Япония заяви, че икономиката на страната се възстановява с умерени темпове, но предупреди, че износът показва продължителна слабост, сигнализирайки за помрачаване на текущия прочит спрямо предходния месец, съобщава Ройтерс.

Оценката на Токио предполага, че вътрешното търсене остава достатъчно стабилно, за да компенсира рисковете за икономиката, която е силно зависима от износа, от забавянето на глобалния растеж.

Но понижената оценка може да доведе призив към правителството бързо да прибегне към отключване на допълнителни финансови средства и да окаже натиск върху Японската централна банка (ЯЦБ) да облекчи паричната политика през този месец. 

За трети път тази година правителството помрачи прочита си за икономиката, като подобно нещо бе отбелязано през март и май. Последният път, когато японските власти понижиха оценката си поне три пъти за една година, беше през 2012 г., когато правителството записа четири поредни месеца на песимистичен икономически поглед.

Службата към правителството, която помага за координиране на правителствената политика, понижи оценката си за промишлената продукция през октомври за първи път от пет месеца, като заяви, че е налице слаб тон.

По-мекият темп при производството до голяма степен се дължи на износа на автомобили за САЩ, който намалява, след като отчете стабилен ръст до пролетта.

Очаква се финансовото министерство да публикува данни за търговията за септември в понеделник. Последното четене показа, че износът се понижава за девети пореден месец през август, като обвързаните със САЩ доставки се свиват поради спада в износа на автомобили и авточасти.

Службата на кабинета остави без промяна оценката си за повечето от другите отделни компоненти на доклада, предлагайки като цяло положителен поглед върху вътрешното търсене.

Но то посочва, че трябва да се обърне внимание на настроенията на потребителите след повишаването на данъка върху продажбите през този месец и икономическото въздействие на природните бедствия, включително мощния тайфун, който удари Япония миналата седмица, при който загинаха най-малко 77 души.

Японската икономика, третата по големина в света, нараства през последните три тримесечия, въпреки по-бавния темп, отколкото първоначално се изчисляваше в периода април-юни, тъй като разходите на бизнеса намаляват.

Оценката на правителството в петък се приведе в съответствие с ЯЦБ, която във вторник повиши оценката си за един от деветте региона на страната и запази оптимистичния си прочит за останалите.

Миналия месец централната банка заяви, че ще направи по-задълбочен поглед върху това дали повишаването на задграничните рискове може да изтрие крехкото икономическо възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:10 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още