IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония си остава остров на стабилността за акциите въпреки всичко

Тази година Хелоуин вероятно ще бъде повече лакомство, отколкото номер за японските книжа

13:26 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Японският пазар на акции е изправен пред множество негативни фактори, които го потиснаха спрямо американските и европейските акции през тази година. Това лошо представяне може би е напът да се обърне: благоприятните оценки и засиленият акционерен активизъм излъскват привлекателността на страната като убежище от нарастващите международни тревоги, пише за Bloomberg Роналд Чан от Chartwell Capital. 

Индексите S&P 500 и Euro Stoxx 50 нараснаха с над 14% през 2019 г., докато японският Topix се повиши само с 5%. Не пренебрегваме факта, че японската икономика се забавя. Растежът през второто тримесечие бе ревизиран надолу до годишен темп от 1,3% от предварителните данни за 1,8%, което отразява отслабването на бизнес инвестициите и намаляващия износ на фона на търговската война между САЩ и Китай.

Търговският спор с Южна Корея също вреди, което води до срив на туристите от съседа на Япония. Макар че спорът не привлече толкова внимание, колкото конфликта между САЩ и Китай, разприте относно корпоративната отговорност на Япония за щетите от Втората световна война разпалиха националистическите страсти в Южна Корея и заплашват със сериозни икономически последици. Корея премахна Япония от списъка си с най-надеждни търговски партньори през септември.

Времето също не помогна. Тайфунът Факсай премина през източната част на Япония в началото на септември, като опустоши префектурата Чиба и причини щети за цели 7 милиарда долара. Точно когато страната започна да се съвзема, Тайфунът Тапа удари Западна Япония, като засегна регионите Окинава и Кюшу.

След като хиляди японски граждани започнаха да възстановяват домовете си, увеличението на данъка върху продажбите влезе в сила на 1 октомври. Инвеститорите са обезпокоени, че увеличението от 8% на 10% ще бъде още едно потискане на икономиката. Все пак някои икономисти смятат, че тази промяна няма да бъде толкова разрушителна като последната през 2014 г., когато данъкът беше вдигнат от 5%. Този път условията трябва да бъдат по-стабилни, тъй като храната, напитките и вестниците са изключени. Освен това Японската централна банка обмисля компенсиращи мерки, като субсидии за малкия бизнес, програми за благоустройство и отстъпки за потребителите, които купуват екологично чисти автомобили и други продукти.

Търговските войни и глобалното икономическо забавяне също засилват привлекателността на йената като убежище. Японската валута се колебаеше между 105 и 112 спрямо долара тази година и много инвеститори залагат, че тя ще се засили до края на годината. Йената ще завърши годината на ниво от 103 за долар, прогнозира Майкъл Кейхил, валутен стратег в Goldman Sachs.

Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още