IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония си остава остров на стабилността за акциите въпреки всичко

Тази година Хелоуин вероятно ще бъде повече лакомство, отколкото номер за японските книжа

13:26 | 10.10.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Оценките на японските акции са окуражаващи. Очаква се печалбите на компаниите от индекса Topix да нараснат с 5%, което би означавало съотношение цена/очаквана печалба от 13,4 пъти и съотношение цена/балансова стойност от 1,1 пъти, сочат данните, събрани от Bloomberg. За сравнение растежът на печалбите в щатския индекс S&P 500 е 12,2%, като съответните съотношения са 17,4 и 3,2 пъти.

Японските акции изостават най-много от индекса за развитите пазари (без Япония) MSCI от 1970 г. насам, въпреки признаците на структурно подобрение в местните корпорации, посочва Джерард Минак от базираната в Сидни Minack Advisors. Японските компании отчитат почти рекордни печалби като дял от БВП, но остават сравнително пестеливи на инвестиции, ми каза бившият стратег на Morgan Stanley. Маржовете са близо до исторически върхове, а ръстът на продажбите надхвърля темповете на икономическа експанзия.

Междувременно обратните изкупувания на акции вдигнаха оценките и създават инерция за продължаване на тенденцията. Те нараснаха до 9 трилиона йени (83 милиарда долара) тази година от 1,5 трилиона през 2013 г. Кумулативната обща сума за периода юли-септември е най-голямата през последното десетилетие, показа доклад на Daiwa Securities Group.

Обратните изкупувания също така са насърчавани от акционерите активисти. Например, Kyushu Railway се оказа под натиск от Fir Tree Capital Management LP, която лобира за реорганизация на борда на тази компания и за изкупуване на 10% от акциите, за да намали броя на книжата в обращение и да увеличи печалбата на акция. Активистите също искат железопътната компания да се диверсифицира и да прилага по-добри политики за корпоративно управление.

Въпреки че някои инвеститори като Даниел Льоб от Third Point са насочили вниманието си към мултинационалните компании със седалище в Япония, повечето активисти се фокусират върху малките и средните фирми. Много японски компании сега са изправени пред сътресения: Неотдавнашно проучване на Nikkei установи, че 139 нови покупки на акции са били направени през първите осем месеца на 2019 г., специално за да насърчат фирмите да променят начина си на правене на бизнес и да привлекат повече инвеститори.

Япония може да играе ролята на остров на стабилността на фона на глобалните сътресения, написах миналата година. Въпреки че някои неща се промениха, това допускане остава солидно. Струва си да се отбележи, че ЯЦБ може да обяви парично облекчаване в края на октомври. Това може да е друг положителен катализатор. Тази година Хелоуин вероятно ще бъде повече лакомство, отколкото номер за японските акции.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още