IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Харухико Курода: Готови сме да предприемем подходящите действия

Управителят на ЯЦБ изрази готовността на институцията да подкрепи крехкото икономическо възстановяване с необходимите средства

17:29 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Харухико Курода, управител на ЯЦБ. Снимка: Архив на Ройтерс</p>

Харухико Курода, управител на ЯЦБ. Снимка: Архив на Ройтерс

Коронавирусната епидемия може да нанесе сериозни щети на японската икономика, заяви в сряда управителят на Японската централна банка (ЯЦБ) Харухико Курода в реч пред парламентарна комисия.

Курода подчерта, че централната банка е готова да предприеме „подходящи действия“, за да подкрепи крехкото възстановяване на икономиката на Япония, съобщава Ройтерс.

Коментарите бяха направени, тъй като опасенията от рецесия оказват натиск върху ЯЦБ да следва стъпките на други централни банки и да повиши икономическите си стимули при преразглеждането на основния си лихвен процент през този месец.

„Очакваше се икономиката на Япония да се възстанови през текущото тримесечие, но епидемията навреди на износа и потреблението поради спада в броя на китайските туристи“, каза Курода пред представителите на парламента.

Според него ако епидемията продължи да се разраства, това може да повлияе на производството.

„Трябва да имаме предвид, че въздействието от епидемията може да бъде голямо“, каза Курода и добави, че настроенията на потребителите вече са били повлияни негативно.

Управителят на ЯЦБ подчерта нарастващата загриженост сред централните банкери заради опасността от епидемията. Икономиката вече изпитва трудности заради увеличението на данъка върху продажбите от миналата година и природните бедствия, които възпрепятстваха производството.

„Стабилността на капитала и държавните разходи продължават да са в основата на растежа, но възстановяването зависи до голяма степен от това колко време ще отнеме да се овладее напълно епидемията“, каза Курода.

"Ние внимателно ще наблюдаваме икономическото и пазарното развитие и ще предприемем подходящи действия, ако е необходимо", добави той.

Премиерът Шиндзо Абе каза пред същата парламентарна комисия, че правителството ще предприеме „необходимите“ фискални стъпки, за да се справи с икономическите заплахи.

Няма да има спешна среща?

Курода неведнъж е казвал, че ръководството на централната банка няма да се поколебае да облекчи допълнително политиката си в зависимост от рисковете пред икономиката на страната.

Управителят на централната банка заяви в понеделник, че институцията се задължава да влее повече ликвидност в системата и да увеличи купуването на активи, за да успокои пазарите.

Много от членовете на централната банка обаче смятат, че засега стимулите са достатъчни и не трябва да се предприемат повече действия преди следващото официално заседание на борда на 18-и и 19-и март.

От друга страна някои участници на пазара спекулират, че централната банка може да предприеме допълнителни действия на извънредно заседание подобно на Федералния резерв в Съединените щати. Но според членове на борда на ЯЦБ когато ситуацията се променя всеки ден, развитието й трябва да бъде изследвано внимателно, а не да бъдат предприемани прибързани действа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още