IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои акции са печеливши и кои губещи в ерата на коронавируса?

Круизните оператори са едни от най-тежко засегнатите, на обратния полюс са книжата на биотехнологичните компании

15:08 | 04.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГнес</em></p>

Снимка: БГнес

Разрастващата се пеидемия от коронавирус и последващото ѝ въздействие върху печалбите на компаниите по света и глобалната икономика като цяло продължава да доминира новинарския поток. Фондовите пазари в САЩ преживяха най-слабата си седмица (до 28 февруари) от октомври 2008 г. насам, или от глобалната финансова криза.

Всъщност и трите основни индекса на щатските фондови пазари – Dow Jones, S&P 500 и Nasdaq, приключиха последната седмица на февруари на територия на корекция (спад от над 10% от последния връх). Освен това няколко известни компании, като Apple, Nike, United Airlines и Mastercard изпратиха предупреждения за печалбите и приходите си през следващото тримесечие.

“В краткосрочен план ние вярваме, че по-големият риск е в сегашните цени на акциите да бъде подценен ефектът на коронавируса върху печалбите, което предполага висок риск от корекция", заяви Питър Опънхаймър, главният стратег цени книжа на Goldman Sachs. 

С разпространяването на вируса заваляха и корекциите на пазарите. Седмицата 23-27 февруари бе най-бързата корекция в историята на S&P 500. На графиката отдолу можете да видите най-бързите корекции в историята на широкия щатски бенчмарк и времето, което отнема на S&P 500 да загуби 10% от последния си връх.

Източник: CNBC

Какво направиха централните банки?

Акциите в САЩ направиха завръщане с гръм и трясък на 2 март, след като инвеститорите започнаха да вярват, че централните банки по света, включително Федералният резерв, ще предприемат действия, за да намалят загубите. Очакванията бяха, че централните банкери отново ще се насочат към понижаване на лихвите с цел стимулиране на икономиката.

И пониженията не закъсняха. Рано сутринта на 3-ти март видяхме първото сваляне на лихвените нива. Понижението дойде от Резервната банка на Австралия, която намали лихвения процент в страната с 25 базисни пункта от 0,75%, до рекордно ниските 0,50%.

Само няколко часа след това Фед обяви извънредно понижение на лихвите с 50 базисни пункта до диапазона от 1,00%-1,25%. Това бе първото сваляне на лихви без официално планирана среща на Федералния резерв от глобалната финансова криза през 2008 година.

Все повече анализатори прогнозират, че съвсем скоро ще видим сваляне на лихвите и от страна на Канадската централна банка, Английската централна банка и Резервната банка на Нова Зеландия. Спекулациите за понижения в еврозоната и Япония също нараснаха, но ЯЦБ и ЕЦБ изглежда сякаш са изчерпали по-голямата част от амунициите си и нямат толкова много възможности.

Въпреки това не можем напълно да отпишем неблагоприятното въздействие на епидемията от коронавирус върху глобалните фондови пазари и световната икономика като цяло. Все пак заразата продължава да се разпространява извън Китай и вече удари страни като Италия, Иран, Южна Корея, Германия, а в последните дни навлиза и в САЩ.

Но нека да видим кои акции бяха големите печеливши и губещи в САЩ, след като епидемията от коронавирус спря бичите пазари на акции по света.

Кой спечели?

Някои от най-големите печеливши на фона на развихрилата се епидемия от Коронавирус, съвсем очаквано, бяха от сектор Здравеопазване и основно - биотехнологичната индустрия. Moderna, Regeneron Pharmaceuticals, Inovio Pharmaceuticals и Gilead Sciences.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още