Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Хонконг понижи икономическата си прогноза до нови рекордно ниски стойности

Този ход е предприет заради несигурността от коронавирусната криза и геополитическото напрежение

Хонконг понижи икономическата си прогноза до нови рекордно ниски стойности

Снимка: Bloomberg L.P.

Правителството на Хонконг преразгледа прогнозата си за 2020 г. за икономиката на административната зона до рекордно ниски граници от -6% до -8% на фона на глобалната пандемия от коронавирус и нарастващото търговско напрежение.

Последната прогноза е по-лоша от предходната посочваща очакван спад от 4% до 7%. Правителството предостави и непроменен краен показател за БВП за второто тримесечие от -9% на годишна база и -0,1% спрямо предходното тримесечие, информира Bloomberg.

„Ако настоящата вълна от локални заразявания може да бъде овладяна за кратко време и се да предотврати по-нататъшното рязко влошаване на външната среда, икономическите резултати за 2020 г. като цяло могат да се окажат в горната половина на прогнозата“,  заяви Андрю Ау, правителствен икономист. „Напрегнатите отношения между Китай и  САЩ и засиленото геополитическо напрежение също подхранват несигурността“, добави той.

Още по темата

Правителството също така преразгледа прогнозата си за инфлацията през тази година до 0,8% от 1,4%, прогнозирани по-рано. Въздействието на скока на цените на свинското месо от миналия май до голяма степен се разсея и се очаква инфлационният натиск да намалее още през втората половина на годината на фона на влошените икономически условия, заявиха от правителството.

Рецесията в Хонконг се задълбочи още тази година, тъй като вирусът повлия негативно туризмът и местното потребление след месеци на политически вълнения. Градът сега е изправен пред множество несигурности, включително трета вълна на коронавируса, както и нарастващата загриженост за бъдещето му като азиатски финансов център след налагането на новия закон за националната сигурност на Хонконг.

Частното потребление е спаднало с рекордните 14,2% на годишна база през второто тримесечие, се казва в правителствения доклад. Общият износ на стоки е спаднал с 2,4% през тримесечието, докато износът на услуги е намалял с рекордните 46,1%.

Пазарът на жилищни имоти се е подобрил, като броят на сделките са се увеличили с 67% спрямо първото тримесечие, макар и все още намалява спрямо същия период на годината.

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
ЕЦБ: Въпреки възстановяването рисковете за глобалните перспективи остават