Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

И еврозоната излезе от рецесията

БВП нарасна с 2% на тримесечна база, експертите очакваха по-скромното повишение с 1,5 на сто

И еврозоната излезе от рецесията

Снимка: Bloomberg LP

Икономиката в еврозоната отново набра скорост през пролетта и се измъкна от рецесията. През второто тримесечие икономическото производство нарасна с два процента спрямо предното тримесечие, съобщи статистическата служба Евростат в петък в първоначална своя оценка. Експертите очакваха средно увеличение на брутния вътрешен продукт от 1,5% за месеците от април до юни.

През зимната половина на годината мерките за ограничаване на пандемията все още тежаха върху икономиката. През първото тримесечие икономиката в общата валутна зона се сви с 0,3 % спрямо предното тримесечие, а през последното тримесечие на 2020 г. - с 0,6%. Ако икономиката се свие в две поредни тримесечия, става въпрос за рецесия.

Четирите най-големи икономики в еврозоната отчетоха по-малко или по-голямо възстановяване през пролетта. Икономиката в Испания се покачи най-енергично сред първите 4 - с ръст от 2,8 процента. Италианската икономика нараства с подобен силен темп от 2,7%, докато растежът на германската икономика с 1,5 % и френската с 0,9 % са по-слаби.

За ЕС Евростат отчита ръст на БВП от 1,9% на тримесечна база.

Сред държавите членки, за които са налични данни за второто тримесечие на 2021 г., Португалия (+4,9%) регистрира най-голямото увеличение спрямо предходното тримесечие, следвана от Австрия (+4,3%) и Латвия (+3,7%), докато Литва (+0,4%) и Чехия (+0,6%) отбелязаха най-ниското увеличение. Годишните темпове на растеж са положителни за всички страни. 

Спрямо същия период на предходната година повишенията са с 13,7% за еврозоната и 13,2% за ЕС след понижени с 1,3 на сто и за двете през предходното тримесечие.

По-рано днес Федералната статистическа служба на Германия обяви, че БВП на страната се е увеличил от април до юни с 1,5 процента в сравнение с предходното тримесечие. Френската икономика е нараснала по-силно от очакванията през пролетта, съобщи пък местната статистическа агенция Insee. 

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Очаквано Швеция остана „гълъб“ по отношение на паричната си политика