Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Германия избегна рецесията

Германската икономика отново расте силно след предизвикания от коронавируса срив

Германия избегна рецесията

Снимка: Bloomberg LP

Брутният вътрешен продукт (БВП) на Германия се е увеличил от април до юни с 1,5 процента в сравнение с предходното тримесечие, обяви Федералната статистическа служба в петък в предварителните си данни. Това означава, че Германия избегна изпадането в рецесия, след като икономиката се сви значително в началото на годината.

Икономистите, анкетирани от Ройтерс, очакваха увеличение от 2,0%. В началото на годината икономиката се срина с 2,1 процента в рамките на третата коронавирусна вълна, според последните изчисления на статистиците. Първоначално се говореше само за минус от 1,8 процента.

Още по темата

Сега германската икономика се възстанови отново през второто тримесечие. Преди всичко за съживяването допринесоха по-високите частни потребителски и държавни разходи.

Особено силен принос са дали потребителите, които са ходели по-често на ресторанти и са увеличили консумацията. Индексът на потребителския климат на GFK се увеличи значително през пролетта, а онлайн резервациите в ресторантите през юни са дори с 6% над юни през предкризисната 2019 г. Но и други важни икономически сектори също се развиха добре.

Настроенията в индустрията, която вече беше преминала добре през кризата, продължи да се разведрява. Въпреки това все повече и повече затруднения в предлагането на електронните чипове и други междинни продукти стават все по-забележими в автомобилната индустрия и други производствени области, което забавя възхода. „Производствената индустрия разочарова, но в сектора на услугите през последното тримесечие има силен ръст. След дълги ограничения, свързани с пандемията, той постигна силно възстановяване“, коментира Фрици Кьолер-Гейб, главен икономист в KfW, цитиран от FAZ.

Германската централна банка Бундесбанк приема, че темповете на растеж ще се ускорят в хода на постепенното отваряне на икономиката през лятото. Брутният вътрешен продукт може да достигне предкризисното си ниво през текущото трето тримесечие.

Нарастващият брой на заразени с коронавируса в хода на разпространението на делта варианта обаче замъглява донякъде по-нататъшните перспективи. Някои експерти се опасяват, че икономиката отново може да пострада от последиците от пандемията до края на годината. В допълнение и повишаването на цените на суровините и затрудненията в предлагането на важни предварителни продукти причиняват силни главоболия за индустрията.

По статията работиха: Бойчо Попов, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Пауъл: Свидетели сме на безпрецедентно възстановяване на икономиката