Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

ЯЦБ може да постави на пауза борбата с ефектите от коронавируса

Настоящата рамка за облекчаване на паричната политика е гъвкава, тъй като е силно адаптирана към различните ситуации, посочва представител на регулатора

ЯЦБ може да постави на пауза борбата с ефектите от коронавируса

Управителят на Японската централна банка Харухико Курода. Снимка: Bloomberg L.P.

Японската централна банка (ЯЦБ) може да отдели време за изследване на ефектите от стимулиращите мерки, предприети от март, съобщава Ройтерс, позовавайки се на член на регулатора. Според него централната банка е направила достатъчно за момента за смекчаване на щетите на пандемията от коронавирус върху икономиката на страната.

Според друг представител на институцията ЯЦБ трябва да „използва смело всички налични инструменти“, за да се бори със заразата.

Още по темата

„Настоящата рамка за облекчаване на паричната политика е гъвкава, тъй като е силно адаптирана към различните ситуации“, посочват от банката, добавяйки: „Сега, когато създадохме достатъчно схеми, за да отговорим на пандемията, за момента е желателно внимателно да проучим тяхното въздействие“.

ЯЦБ облекчи политиката си през март и април, главно чрез стимулиране на закупуването на активи и създаване на схеми за отпускане на средства за компаниите, засегнати от намаляването на продажбите на фона на пандемията.

Нейната рамка за реагиране в условия на криза се състои от три компонента - механизми за инжектиране на пари в дружества чрез финансови институции, интензивно предлагане на йени чрез изкупуване на държавни облигации и агресивни покупки на рискови активи, за да се успокоят пазарите.

Някои членове на ЯЦБ обаче изразиха загрижеността си относно риска Япония да се върне към дефлация, тъй като пандемията вече помрачи отслабващата икономика на островната страна.

„Увеличаването на корпоративните фалити може да навреди на работните места, инфлацията и финансовите условия. Трябва да гарантираме, че Япония не се връща към дефлация “, изтъква един от членовете на банката.

Японският финансов регулатор стана първата централна банка, която въведе контрол на кривата на доходността през 2016 г., обещавайки да ръководи краткосрочните лихви при ниво от минус 0,1% и разходите по дългосрочните заеми около нулата. По това време тази политика беше възприета от други централни банки като знак за отчаяните мерки на Япония да съживи растежа чрез екстремни мерки. Сега контролът на доходността се радва на по-широко възприемане, тъй като пандемията принуди много централни банки в световен мащаб да намалят лихвите почти до нула.

Във вторник (23 юни) заводската активност в страната отчете 11-годишно дъно през юни, като индексът на мениджърите по поръчките PMI за сектора на промишлеността се понижи до сезонно коригираните 37,8 пункта от 38,4 пункта през май.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Заетостта в САЩ нараства с повече от очакваното през юли