IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Япония продължава да се финансира след спада на доходността по ценните книжа

Очевидната липса на опасения от страна на инвеститорите в облигации относно евентуално увеличение на дълговите емисии подчертава колко изкривен е станал пазарът

15:54 | 23.04.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

За японските инвеститори в облигации изглежда, че колкото по-голям е дълговият проблем, толкова по-добре, пише Bloomberg.

Доходността по някои от най-дългосрочните японски държавни ценни книжа (ДЦК) спадна до рекордно ниски стойности, след като през седмицата народният представител от управляващата Либерално-демократическа партия Козо Ямамото представи идеята за издаване на допълнителни 20 трлн. йени (182 млрд. долара) за финансиране на последиците от земетресението и за стимулиране на страдащата икономика.

Докато по-голямата част от облигациите носят отрицателна лихва и Японската централна банка (ЯЦБ) държи една трета пазара заради безпрецедентните си стимули, анализатори коментират, че правителството с най-голям дълг в света не би изпитало трудности да продаде още, тъй като инвеститорите търсят всяка ценна книга, която може да се изтъргува и да донесе доходност.

„Не е ясно какво количество облигации ще бъде продадено, а то ще зависи от дискусиите между парламента и управляващата партия. Но ако допълнителната емисия бъде до най-много 10 трлн. йени, пазарът няма да има проблем да я абсорбира“, заявява стратегът в Okasan Securities Group Inc Макото Сузики. „Масираните покупки на правителствени ценни книжа от ЯЦБ затегнаха предлагането, а доходността по най-дългосрочните облигации, която все още е на положителна територия, спада бързо.“

Очевидната липса на опасения от страна на инвеститорите в облигации относно евентуално увеличение на дълговите емисии подчертава колко изкривен е станал пазарът, след като ЯЦБ купува ценни книжа.

Емитирането на дълг за покриване на разходите от земетресението ще увеличи задлъжнялостта на страната. Очаква се делът на дълга да нарасне до 249% от БВП в края на 2016 г. Това е най-високото съотношение в индустриализирания свят.

Доходността по японските ценни книжа спадна до рекордно ниски стойности, след като ЯЦБ купува почти всички новоемитирани държавни ценни книжа. Доходността по всички облигации със срок до 10 години е под нулата, а възвръщаемостта по 30-годишните ДЦК се понижи до исторически ниските 0,265% в четвъртък, докато тази по 40-годишните слезе до 0,29% ден по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 00:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още