Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Икономическите перспективи в Германия се подобряват след отлагането на Brexit

Показателят ZEW премина на положителна територия за първи път от година

Икономическите перспективи в Германия се подобряват след отлагането на Brexit

Снимка: Архив Ройтерс

Перспективите пред германската икономика се засилват значително през този месец според ключово проучване на анализатори и инвеститори, което показва, че най-голямата икономика в Европа може да набере скорост след забавянето през последните месеци, съобщава Financial Times.

Още по темата
Индексът на Центъра за европейски икономически изследвания ZEW, измерващ очакванията на германските инвеститори, нарасна през април до 3,1 пункта. Показателят премина на положителна територия за първи път от март миналата година. За сравнение, през февруари индексът беше на ниво от -3,6 пункта.

Резултатът от март изпревари и консенсусната прогноза, която беше също за повишение, но до едва 0,8 пункта.

Изследователският институт, базиран в Мюнхен, заяви, че подобренията на настроенията до голяма степен се дължат на надеждата, че глобалната икономическа среда ще се представи по-добре, отколкото се очакваше по-рано.

Геополитически фактори, като напрежението между САЩ, Европа и Китай по отношение на търговията и процесът на излизане на Великобритания от Европейския съюз, измъчват през последните месеци еврозоната и съответно Германия.

От института ZEW заявиха в месечния си доклад, че отлагането на крайния срок за Brexit може да допринесло за подобряване на икономическите перспективи. Обединеното кралство първоначално трябваше да напусне блока на 29 март, след това процесът беше отложен за 12 април, а впоследствие и до есента.

„Индексът ZEW е още един сигнал, че германската икономика се намира в процес на постепенно възстановяване“, коментират анализаторите от ING.

Все пак докладът на института отбелязва, че перспективите пред германската икономика през следващите шест месеца остават силно потиснати и, че настоящите икономически условия са отслабени.

Според проучването индексът, оценяващ текущата икономическа ситуация през април, се разминава с очакванията за достигане на резултат от 8 пункта, падайки до ниво от 5,5 пункта. Това е седмо поред месечно понижение в оценката за текущата ситуация.

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%