IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индустриалното производство в Германия се повиши след подема в строителството

Отчетеният ръст от 0,7% в индустриалното производство беше стимулирано от скока от 6,8% в строителния сектор

12:42 | 05.04.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индустриалното производство в Германия се е повишило с 0,7% през февруари, тъй като по-мекото време е помогнало за нарастване на строителната активност, съобщава Ройтерс. В същото време в промишлеността производството се понижава, давайки слаби надежди за възстановяване на най-голямата икономика в Европа.

Германия е потърпевшя от конфликта в световната търговия и напрежението около Brexit, като през миналата година успя да избегне рецесия. Водещите икономически институти дори намалиха прогнозите си за растежа за тази година.

Все пак нараствато на индустриалното производство надхвърли очакванията за увеличение с 0,5% спрямо предходния месец. Преразглеждането на данните за януари не доведе до промяна на отчетения по-рано спад с 0,8%.

„Очаква се индустриалният сектор да остане потиснат предвид слабите данни за поръчките и влошения бизнес климат“, се посочва в изявление на Министерство на икономиката. От институцията заявиха още, че строителният сектор остава в подем благодарение на сравнително мекото време през февруари.

Отчетеният ръст от 0,7% в индустриалното производство беше стимулирано от скока от 6,8% в строителния сектор. Производството в промишлеността се е свило с 0,2% през февруари.

Германските заводски поръчки неочаквано се сринаха през февруари, давайки сигнал, че най-голямата икономика в Европа е далеч от преодоляването на болезнения спад в индустрията.

Данните, който показват спад от 4,2% на поръчките на заводите, излизат само няколко седмици, след като централната банка на страната предупреди, че е малко вероятно да има обрат в икономиката в началото на годината. Министерство на икономиката помрачи още картината в четвъртък, заявявайки, че инерцията в индустрията ще продължи да бъде потисната през следващите месеци, особено поради липсата на външно търсене.

В съвместно комюнике пет германски икономически института обявиха, че са преразгледали към понижение есенната си прогноза за растежа на най-голямата икономика в Европа от 1,9 процента до 0,8 процента след заключението, че „политическите рискове са влошили допълнително световната икономическа среда".

Германия се намира в десетата си година на икономическа експанзия, но в края на 2018 г. едва се размина с рецесия, отбелязвайки най-слабия си растеж от пет години насам. Икономиката на страната, силно ориентирана към износа, се забавя заради проблемите в световната търговия и Brexit.

Канцлерът Ангела Меркел многократно е заявявала, че ще се бори до последно за Brexit със сделка. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:39 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още