IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Икономическото доверие в еврозоната падна до над 3-годишно дъно

Ръстът на френската икономика се забавя

15:00 | 30.07.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Икономическото доверие в еврозоната падна до най-ниското си ниво от над три години, а ръстът на френската икономика донесе по-малка подкрепа от очакваното, съобщава Bloomberg.

Ежемесечният индекс за нагласите на Европейската комисия се понижава на фона на притесненията на ръководителите в индустрията за производството и поръчките и нарастващия песимизъм на мениджърите в сектора на услугите за бъдещото търсене. Във Франция ръстът на икономиката се е забавил на фона на по-бавното повишаване на разходите на потребителите въпреки намаляването на данъците от президента Еманюел Макрон. икономиката икономиката

Данните са нов удар за държавните ръководители, които трябва да потушават пожари в различни части от еврозоната.

Гуверньорът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги, който се очаква да разхлаби отново паричната политика през септември, предупреждава, че перспективите стават „все по-лоши“. Индексът за бизнес климата на Комисията се понижи чувствително през юли, достигайки най-ниското си ниво от близо шест години.

Забавянето на икономиката се усеща в редица страни и региони. Шведската икономика неочаквано се е свила през второто тримесечие, а индустриалното производство в Япония е намаляло през юни. Японската централна банка запази паричната си политика непроменена, като зае изчаквателна позиция преди очакваното понижаване на лихвите от Федералния резерв в сряда.

За еврозоната индексът за доверието и данните за френската икономика може да са само началото на мрачна седмица. Очаква се данни, които ще бъдат публикувани в идните дни, да покажат, че ръстът в региона е намалял наполовина до 0,2%. Германската икономика вероятно е отбелязала спад, като данните на Bundesbank трябва да бъдат публикувани на 14 август. икономиката икономиката

Ръстът на френската икономика е бил стимулиран изключително от местното търсене, като инвестициите на компаниите и държавните разходи са се ускорили. Нетната търговия не е дала принос, а наличностите натежават върху производството.

Правителството обаче видя основания за оптимизъм. Държавният секретар в министерството на икономиката и финансите Аниес Пание-Рюнаше заяви, че инвестициите ще стимулират бъдещ растеж и създаване на работни места и допълни, че някои от данъчните облекчения на Макрон за домакинствата ще се усетят едва в началото на 2020 г.

„На този етап няма причина да се безпокоим за темпа ни на растеж“, каза тя пред френската телевизия LCI. икономиката икономиката

Тази увереност обаче може да бъде подкопана, ако слабостта на промишленото производство засегне останалата част от френската икономика. Нагласите в сектора достигнаха шестгодишно дъно през юни на фона на спада в производството на автомобили, пластмасови изделия и електроника.

“Тази година не е толкова силна като миналата на фона на икономическата несигурност. Има по-малка предвидимост“, каза днес главният изпълнителен директор на производителя на електрическо оборудване Legrand Беноа Кокар, след като компанията публикува резултатите си за първото полугодие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:54 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още