IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Индийската рупия поевтинява при слаб интерес към държавните облигации

В понеделник валутата се понижи до четириседмично дъно, след като управителят на централната банка Рагурам Раджан обяви, че ще напусне поста

13:39 | 21.06.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Индийската рупия поевтинява втори пореден ден, след като чуждестранните притежатели на индийски дълг разпродават най-много облигации от март насам, съобщава Bloomberg.

В понеделник валутата се понижи до четириседмично дъно, след като управителят на централната банка Рагурам Раджан обяви през уикенда, че ще напусне поста, когато мандатът му изтече през септември. Оттеглянето на Раджан предизвика притеснения предвид успеха му да овладее колебанията във валутния курс и инфлацията. Въпреки това международни инвеститори като HSBC Global Asset Management и Mirae Asset Global Investments казват, че силните фундаментални фактори в Индия ще гарантират, че местните активи ще продължават да привличат средства.

Чуждестранните притежатели на държавни и корпоративни облигации, деноминирани в рупии, намаляват тези свои активи, като обемът им се понижи с 22,6 милиарда рупии (335 милиона долара) в понеделник, сочат данни на National Securities Depository.

През 2016 г. тази сума се понижи със 125 милиарда рупии, след като през последните две години растеше с 2,2 трилиона рупии. 

Несигурността преди референдума във Великобритания в четвъртък също натежава на развиващите се пазари.

“Ролята на Раджан, разбира се, е ключова за пазара на активи с фиксирана доходност, а пък Brexit е зад ъгъла”, казва Бхупеш Бамета, председател на звеното за валути и лихви в Edelweiss Financial Services в Мумбай. „И двата фактора причиняват опасения, но не очакваме поевтиняването при рупията да продължи след първоначалната реакция“, допълва той.

Към 12:10 часа българско време един долар се обменя за 67,505 рупии. От началото на годината валутата поевтиня с 2% и се представя най-зле в сравнение с конкурентите си в Азия. Анализаторите от Edelweiss Financial Services очакват валутният курс да остане в диапазона 66,80 – 67,50 рупии в краткосрочен план и препоръчват покупки на валутата.

Инвестициите в рупии ще осигурят 2,5% доходност, включително лихва, до края на 2016 г., което би била най-добрата обща възвръщаемост в Азия, прогнозира Bloomberg.

Във вторник индийските държавни облигации поскъпнаха, като доходността по 10-годишните ценни книжа се понижи с 12 базисни пункта до 7,487%

„Първоначалният шок ще дойде и ще си отида“, казва Ким Джинха от Mirae Asset, базиран в Сеул, който управлява активи на стойност 83 милиарда долара по цял свят. „Впечатляващ икономически ръст, подобрени финансови условия, овладян дефицит по текущата сметка и потенциал за реформи ще държат Индия във фокуса на инвеститорското внимание“, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още