IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гуверньорът на Централната банка на Индия се отказва от втори мандат

Ходът на Рагурам Раджан се оказа неочакван за рупията и хвана правителството неподготвено

09:46 | 20.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	Рагурам Раджан. <em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Рагурам Раджан. Снимка: архив, Ройтерс

Гуверньорът на Централната банка на Индия Рагурам Раджан разкри, че възнамерява да се оттегли от поста, когато мандатът му изтече в началото на септември. Bloomberg описва хода като неочакван, след като приближен на премиера Нарендра Моди разкритикува централния банкер, че държи лихвите прекалено високи.

В писмо до служителите, разпространено в събота, Раджан изброява редица постигнати от него постижения, откакто встъпи в длъжност през 2013 г., включително преминаването към режим на таргетиране на инфлацията, стабилизирането на курса на индийската рупия и помощта в реформите на държавните банки. 53-годишният управител коментира, че има още какво да се върши по отношение на инфлацията и банковата система.

В обръщението си Раджан пише, че ще се завърне в академичните среди, след като на 4 септември 2016 г. му изтече мандатът, както и че е готов да служи на страната си.

Финансовият министър на Индия Арун Джайтли коментира, че правителството оценява свършеното от Раджан и уважава решението му. Неговият наследник ще бъде обявен съвсем скоро.

Напускането му рискува подкопаването на радикалните промени в централната банка, които той дирижира, откакто встъпи в длъжност. Бившият главен икономист на Международния валутен фонд подкрепки опитите за създаване на Комитет по парична политика и силно проповядваше фискалната дисциплина, която да подобри доверието сред инвеститорите в облигации.

Писмото на Раджан от събота хвана правителството на Моди неподготвено. Администрацията считаше, че преговорите между гуверньора и финансовия министър относно втория мандат продължават, а няма и очевиден заместник, заявява пред Bloomberg запознато лице.

Неизвестните пред бъдещето на Раджан тежаха над пазарите в продължение на седмици. Когато на 1 юни се появиха спекулациите, че той иска да напусне поста, рупията и облигациите поевтиняха.

Промяната на върха на Централната банка на Индия доведе до рязък спад на курса на рупията при отварянето на борсите в Индия в понеделник. Сривът е най-сериозният от разпродажбите на финансовите пазари през януари насам.

По време на 3-годишното управление на Раджан първоначално рупията поскъпна, но след това поевтиня, за да се превърне в най-губещата валута в Азия от началото на годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 21:16 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още