IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рагурам Раджан е новият гуверньор на Индийската централна банка

Той има всички необходими качества, но дали е по силите на един човек да оправи нещата, посочва анализатор

10:53 | 07.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Рагурам Раджан е бивш главен икономист на Международния валутен фонд. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Рагурам Раджан е бивш главен икономист на Международния валутен фонд. Снимка: Ройтерс

Новият гуверньор на Индийската централна банка ще бъде Рагурам Раджан. 50-годишният професор от Чикагския университет ще се опита да даде своя принос за съживяването на икономическия растеж и овладяването на инфлационните процеси в страната, съобщава Bulgaria On Air, позовавайки се на агенция Bloomberg.

"Това, с което ще допринесе новият управител, е огромният обем на неговите досегашни проучвания, както и неговата гледна точка за това как трябва да се развиват капиталовите пазари в Индия. Как да се разширяват и как да се либерализират. Мисля че в дългосрочен план действията му в тази посока ще са във фокуса на вниманието, а не толкова конкретната монетарна политика", заяви анализаторът от JP Morgan Джахангир Азис.

Клаудио Пиран от Bank of America също няма съмнения в квалификацията на Рагурам Раджан. Но по думите му има и други фактори, които трябва да бъдат взети под внимание.

"Той има всички необходими качества, няма съмнения за неговата квалификация. Проблемът е в мащаба на предизвикателството, пред което е изправен. И дали е по силите на един човек да оправи нещата. Очевидно пазарите се надяват, че той има потенциал, поне в краткосрочен план. Всеки път, когато доларът достига нов връх спрямо рупията, нарастват очакванията за нови мерки от страна на правителството и централната банка. Те се опитват да си върнат контрола върху валутния курс", отбеляза анализаторът.

Васy Менoн от OCBC Bank Singapore от своя страна изтъкна, че и останалите институции в Индия трябва да изиграят своята роля в икономическото възстановяване.

"Централната банка няма решения на всички проблеми в Индия. Много от тях зависят от политическата воля на управляващите. Мисля, че назначаването на Раджан е позитивно и ще видим стабилна монетарна политика, но Индия се нуждае от нещо повече, за да реши проблемите си", посочи експертът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още