IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Индия остави основната лихва без промяна

След три поредни лихвени понижения банката предупреди за зараждащ се инфлационен натиск

11:04 | 17.06.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Централната банка на Индия остави основната лихва без промяна

Днес Централната банка на Индия запази нивото на основния лихвен процент без промяна, след като три поредни пъти от началото на годината тя намаляваше лихвите. Банката предупреди за зараждащ се инфлационен натиск, предизвикани от обезценяващата се рупия и регистрирания ръст при цените на хранителните продукти.

Централната банка на Индия остави нивото на лихвата без промяна, въпреки че инфлацията спадна до 4,7% през месец май. Това става в период, когато индийската икономика нарасна само с 5% за година, което е най-слабият растеж за последното десетилетие, коментира Ройтерс.

„Спадът на инфлацията е временен. Това ще даде възможност за провеждане на парична политика с фокус върху рисковете за растежа“, се казва още в икономическия преглед на Централната банка за тримесечието.

Централната банка остава с резерви и към възстановяването на световната икономика. Перспективите й са негативни заради отлива на капитали от развиващите се пазари. Отливът ще се отрази негативно на дефицита по текущата сметка на Индия.

Както се очакваше, Централната банка на Индия не промени и политиката си по репо сделките, оставяйки лихвения процент по тях на ниво от 7,25%. Банката задържа минималните задължителни резерви за търговските банки на ниво от 4% въпреки спада на инфлацията през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:57 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още