IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

И Индия се присъедини към развиващите се пазари, затягащи ликвидността

Централната банка на страната повиши две ключови лихви с по 2 процентни пункта, за да подкрепи местната валута

13:32 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
И Индия се присъедини към развиващите се пазари, затягащи ликвидността

Индия увеличи усилията си в помощ на рупията, след като местната валута поевтиня до рекордно дъно, повишавайки ставките по еднодневната лихва върху заемите на търговските банки от централната банка и по междубанковото кредитиране с по 2 процентни пункта до 10,25%, съобщи Bloomberg. Финансовата институция планира да изтегли от обращение 120 млрд. рупии чрез продажби на държавни облигации на свободния пазар на 18 юли.

Според агенцията тези ходове усилват затягането на ликвидността на повечето от най-големите развиващи се пазари.

След намесата доходността но индийските държавни облигации с матуритет през 2022 г. се повиши с 48 базисни пункта до 8,15%, а днес валутата поскъпна с 0,9% до 59,3875 рупии за щатски долар.

Индийската централна банка обяви решението си късно снощи, след като нейният управител Дувури Субарао по-рано вчера отложи изнасянето на своя реч, за да се срещне с министъра на финансите на страната Паланяпан Чидамбарам.

Действията на индийската централна банка оставиха Русия единствена сред държавите от групата БРИК, която не се опитва да контролира ликвидността във финансовата си система. Бразилия повиши 3 пъти основния си лихвен процент от началото на годината, а липсата на ликвидност в Китай доведе през миналия месец лихвите по междубанковото кредитиране до рекордно високи нива.

„Важността на този ход е, че той показва, че индийската централна банка е готова да действа и да увеличи сериозно разходите по късите продажби срещу рупията“, пишат в своя бележка анализаторите на JPMorgan Chase & Co. Джахангир Азиз и Сайджид Чиной. "Тези мерки са само предварително условие за свиването на ликвидността от страна на централната банка преди доста по-сериозното повишаване на краткосрочните лихвени проценти“, добавят те.

Рупията, която пострада от рекордно високия дефицит по текущата сметка на Индия, е загубила 7,4% от стойността си спрямо щатския долар от началото на годината.

„Тези мерки не трябва да бъдат разглеждани като прелюдия към някаква промяна на лихвената политика“, заяви днес Чидамбарам. „Те по никакъв начин не засягат ангажимента ни към растежа. Мерките са предприети, за да обуздаят прекомерните спекулации, да понижат волатилността и да стабилизират рупията“, подчерта той.

„Тези ходове не само ще тласнат нагоре лихвените проценти, но и водят до затягане на положението с ликвидността“, смята обаче Прасана Анантасубраманян, икономист в ICICI Securities Primary Dealership Ltd. в Мумбай. „Доста изненадващо е, че централната банка използва тези мерки, за да подкрепи рупията в период, когато икономиката е в толкова лошо състояние“, добави той.

Индийската икономика се разшири с 5% през финансовата година, приключила в края на март, като това е най-бавното ѝ темпо на ръст от 2003 г. Причините са в скромните инвестиции, намаляващото вътрешно търсене и спадащия износ.

През юни Субарао запази ключовата лихва по операциите за обратно изкупуване на ниво от 7,25%, след като обезценяването на рупията предизвика натиск върху цените, прекъсвайки поредица от 3 понижения на ставката в рамките на борбата срещу най-бавния растеж за последните 10 години. От централната банка посочиха, че заемането на средства от страна на банките чрез споразумения за обратно изкупуване ще бъде ограничено до 1% от нетното търсене и разполагаемите средства, а разпределянето им сред банките ще бъде пропорционално на подадените оферти.

Вчерашните „действия на затягане са насочени към оскъпяване на ликвидността в рупии“ и задържат обезценяването на валутата“, заяви Сонал Варма, икономист в мумбайския филиал на Nomura Holdings Inc.

От централната банка изтъкнаха, че ще продължат „наблюдението отблизо на пазарите, на положението с ликвидността и макроикономическото развитие“ и ще предприемат „други мерки, които може да се окажат необходими, съвместими с динамиката при инфлацията и растежа и с макроикономическата стабилност“.

Доклад от вчера показа, че инфлацията при продажбите на едро през юни се е ускорила до тримесечен връх от 4,86%. През миналия месец потребителската инфлация се доближи до 10%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още