IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

12 развиващи се страни са свили валутните си резерви заради политиката на Фед

Процесът е следствие от отлива на щатски долари от развиващите се пазари заради очакваните по-високи лихви в САЩ

10:13 | 16.07.13 г.
Автор - снимка
Редактор
12 развиващи се страни са свили валутните си резерви заради политиката на Фед

Валутните запаси на 12 държави и територии с развиващи се икономики са намалели средно с 2,2% за 2 месеца, съобщи японският вестник Nikkei, цитиран от ИТАР-ТАСС.

Според японското издание подобен спад се случва за пръв път от момента на изостряне на дълговата криза в еврозоната през ноември-декември 2011 г.

Държавите и териториите, посочени от Nikkei, са Бразилия, Хонконг, Египет, Индия, Индонезия, Малайзия, Русия, Сингапур, Тайван, Тайланд, Филипините и Южна Корея.

Към края на юни Китай е увеличил валутните си запаси, които са най-големите в света, до около 3,5 трлн. долара, но ръстът през второто тримесечие е бил по-бавен в сравнение с този през първото.

Експертите обясняват свиването на валутните запаси в редица страни с факта, че развиващите се икономики се изправиха пред мащабен отлив на щатски долари от своите пазари, тъй като валутата се насочва към САЩ.

Процесът е свързан с изявлението от май на председателя на американския Федерален резерв Бен Бернанке, че към края на годината размерът на настоящата програма за вливане на ликвидност в икономиката на САЩ може да бъде намален. Подобна стъпка ще доведе до повишаване на лихвите по кредитите в САЩ и ще направи инвестирането там по-изгодно.

Връщането на доларите в САЩ води до спад на обменния курс на валутите на страните с развиващи се икономики, което ги заплашва с инфлация и увеличаване на разходите за вносните стоки. Вследствие на това много държави от тази група бяха принудени да провеждат мащабни интервенции на пазара в подкрепа на своите валути.

През май и юни валутните запаси на Индонезия са намалели с 8,5%, на Индия – с 4%, на Бразилия – с 2,4%.

В подкрепа на обменните курсове на своите валути 12-те държави продават емитирани в долари американски държавни облигации. Евентуалното ускоряване на тази тенденция може да навреди на интересите на САЩ, защото води до повишаване на доходността по американските държавни облигации и в перспектива застрашава обслужването на държавния дълг на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още