IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бернанке: Икономиката на САЩ се нуждае от гъвкава парична политика в близко бъдеще

Запазването на финансовата стабилност е необходима предпоставка за поддържане на макроикономическата стабилност, коментира председателят на Фед

00:29 | 11.07.13 г. 2
Бернанке: Икономиката на САЩ се нуждае от гъвкава парична политика в близко бъдеще

Американската икономика продължава да се нуждае от изключително гъвкава парична политика, коментира председателят на Федералния резерв Бен Бернанке, след като днес беше публикуван протоколът от заседанието на Федералната комисия по отворените пазари.

Бернанке заяви, че Фед трябва да работи по-усилено по проблемите с инфлацията и заетостта, предаде Ройтерс. По думите му безработицата от 7,6% вероятно “пресилва здравето на пазара на труда", а инфлацията все още е далеч от поставената цел.

“Силно гъвкавата парична политика в обозримо бъдеще е това, което е необходимо”, посочи председателят на Федералния резерв. Той допълни, че политиците са се научили по трудния начин, че финансовата стабилност трябва да бъде висша цел.

“Скорошната криза подчерта необходимостта от укрепване на паричната ни политика и финансовите рамки за стабилността, както и по-добрата интеграция между тях”, каза още Бен Бернанке.

Председателят на Фед изнесе реч по повод 100-та годишнина от създаването на Федералния резерв. Той отбеляза, че продължителният период на ниска инфлация и стабилен растеж в периода 1984 – 2007 г. е допринесъл за прекомерното поемане на рискове, което доведе до финансовата криза от 2008 г. и последващите сътресения.

“Трябва да има някаква истина в идеята, че този дълъг период на спокойствие приспа инвеститорите, финансовите посредници и регулаторите”, коментира Бернанке. “Това не означава, че политиците не трябва да се стремят към икономическа стабилност”, допълни той.

“По-скоро правилното заключение е, че паричната политика и финансовите регулатори следва да разглеждат запазването на финансовата стабилност като необходима предпоставка за поддържане на макроикономическата стабилност”, заключи Бен Бернанке.

Според него доктрината и практиката на американската централна банка никога не са статични. Той посочи кризата от 2008 г. като пример за това как политиката на институцията се адаптира към промените.

По думите му кризата от 2008 г. ни е припомнила уроците, научени още през ХІХ век и от времето на Голямата депресия, които обаче сме забравили.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:10 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
nobel
преди 10 години
Този явно се е уплашил, че парите, които Щатите дължат на Фед никога няма да бъдат върнати. До скоро бяха към 6 трилиона, колко ли са сега? А човека все пак е разчитал до някъде на тия пари, поне да си избие разходите за хартията и мастилото. Че то както е тръгнало Фед ще трябва да взима заем за хартия и мастило. Иначе ще трябва да продава от тези "ценни книги", дето изкупуваше от тях по за 85 милиарда всеки месец, ама аз не съм много сигурен, че има пазар за такъв вид хартия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още