IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стопява ли се подкрепата за икономическите стимули в САЩ?

Много от членовете на Фед настояват паричната политика да се затегне още през тази година

22:30 | 10.07.13 г. 2
Стопява ли се подкрепата за икономическите стимули в САЩ?

Членовете на Федералния резерв на САЩ явно са раздвоени за икономическите стимули. Много от тях са изразили подкрепа за програмата за изкупуване на облигации на американската централна банка на заседанието им през юни, предаде Bloomberg.

“Много от членовете на Фед посочват, че е необходимо заетостта да се подобри още малко преди да се забавят темповете на изкупуване на активи”, посочва се в протокола от заседанието на Федералната комисия по откритите пазари, който беше публикуван днес.

Няколко от членовете на Федералния резерв обаче са настояли по време на заседанието да се пристъпи незабавно към оттегляне на икономическите стимули, а около половината от участниците в срещата са изразили мнение, че това трябва да се случи през тази година. Според тях кумулативният спад на безработицата и продължаващият ръст на заплатите в частния сектор са увеличили доверието в подобрението на пазара на труда.

Информационната агенция припомня, че миналия месец председателят на Фед Бен Бернанке съобщи след заседанието на комисията, че е възможно да бъде намален обемът на изкупуваните от институцията активи още през тази година, но при условие, че икономиката се движи според прогнозите. От протокола обаче се вижда, че повечето от членовете на Фед искат още доказателства, преди да решат за окончателно оттегляне на икономическите стимули.

В протокола се посочва още, че Федералният резерв на САЩ се опасява от ниското ниво на инфлацията, както и от перспективите пред заетостта.

Очакванията на пазарните участници са оттеглянето на икономическите стимули да започне от септември, допълва Ройтерс. Прогнозата им обаче може и да не се окаже съвсем точна.

“Изглежда, че всеки от членовете на Федералния резерв си има собствено мнение по въпроса дали паричната политика трябва да започне да се затяга. Това обаче е сложен въпрос. Много анализатори смятаха, че това ще се случи още през септември, но сега се вижда сянка на съмнение върху този срок”, коментира пред информационната агенция Ким Рупърт, управляващ директор на Action Economics.

Пазарните участници сега очакват изявлението на самия Бернанке и евентуална “пътна карта” за паричната политика на Фед през годината.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 10 години
И лихвата като стане 4-5% да не почнат с трилиони да изкупуват ...............
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Гари
преди 10 години
"Много от членовете, няколко, около половината, известна част..." Защо ли всички чакат тия протоколи когато от сума ти време от тях не става ясно нищо? Уж пазарна икономика пък всички се ослушват за това какво мислят централните планировачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още