IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Зелик: Оттеглянето на стимулите от Фед може да повлияе на целия свят

Това ще принуди икономиките да се завърнат към структурните реформи, заяви бившият шеф на Световната банка

13:17 | 11.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Робърт Зелик не е оптимист за развитието на глобалната икономика след ерата на количествените улеcнения. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Робърт Зелик не е оптимист за развитието на глобалната икономика след ерата на количествените улеcнения. Снимка: Ройтерс

Отдръпването от масивната програма за количествени улеснения на Федералния резерв на САЩ би могло да бъде сериозен проблем за всички икономики. Такова становище изрази бившият президент на Световната банка Робърт Зелик, допълвайки, че този ход ще принуди страните да разгледат перспективите си за растеж, съобщава CNBC.

"Фед провокира сериозен проблем за всички икономики – САЩ, Европа, Китай, Югоизточна Азия, принуждавайки ги да се завърнат към структурните реформи", отбеляза Зелик, който в момента е гостуващ научен сътрудник в Peterson Institute for International Economics.

"Основната дилема е, какъв ще е ефектът от отдръпването от политиката на лесни пари, които вече са плъзнали из целия свят?", запита още експертът.

По думите му възможността Федералния резерв да намали постепенно своята месечна програма за изкупуване на облигации в размер на 85 млрд. долара вече е изпратила сигнали към фондовите пазари, което води до разпродажба на американски държавни ценни книжа и ще доведе до сериозни колебания във валутните курсове на развиващите се страни.

Зелик, който заемаше поста президент на Световната банка в периода 2007-2012 г., отбеляза, че съществува голяма структурна промяна в нововъзникващите пазарни икономики, които са силно зависими от износа си към САЩ.

"Възстановяването на щатската икономика в миналото повиши износа на някои страни. Сега обаче наблюдаваме повече движение при вътрешното търсене", допълни още той.

По думите на Зелик последните парични и фискални реформи в Япония, които ускориха оптимизма за икономиката на страната, може да се окажат въздух под налягане, освен ако правителството наистина не инвестира в т.нар. "трета ос" на структурните реформи.

"Историята показва, че Япония просто използва девалвация на валутата си, за да подпомогне износа. Когато работех с японците преди 20 години страната никога не беше наистина готова да отвори своя пазар на услуги и другите области, които могат да увеличат производителността - това представлява "третата ос", коментира анализаторът.

През изминалата седмица пазарите бяха до голяма степен разочаровани от представянето на дългосрочния план, наречен "трета ос". Премиерът Шиндзо Абе обяви обособяването на специални икономически зони за привличане на чуждестранни инвестиции и се ангажира с увеличаване на доходите.

Зелик добави, че важен момент ще настъпи през юли, когато премиерът Абе и неговата Либерално-демократическа партия ще пробват да спечелят мнозинство в изборите за горната камара на парламента, което ще им позволи да използват политическото си влияние, за да приложат плануваните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
СБ трябва да се закрие, МВФ също.Ако ви се чете на английски, това е една от многото книги, с които в Канада и САЩ се борят с банките.HOW I CLOBBERED EVERY BUREAUCRATIC CASH-CONFISCATORY AGENCY KNOWN TO MAN... a Spiritual Economics Book on $$$ and Remembering Who You Areby:Mary Elizabeth: Croft
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още