IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Федералният резерв може би прибързва с изтеглянето на ликвидност

Централната банка гледа на икономиката циклично, докато структурните фактори показват, че безработицата скоро няма да намалее, а и инфлацията е ниска

12:03 | 26.06.13 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: Федералният резерв може би прибързва с изтеглянето на ликвидност

На пресконференция през миналата седмица председателят на Федералния резерв Бен Бернанке заяви, че централната банка може да започне да ограничава монетарните стимули като свие покупките на облигации по-късно през годината и ги преустанови през 2014 г., пише Бил Грос, цитиран от CNBC.

“Съгласни сме, че вливането на ликвидност трябва да спре. То изкривява икономическите стимули и надува цените на активите до изкуствени нива. Мислим обаче, че планът на Фед може да е твърде прибързан", казва ръководителят на облигационния гигант Pimco. 

Бернанке каза, че според Фед безработицата ще падне до 7% до средата на миналата година, което според нас е твърде смела прогноза, посочва Бил Грос.

Коментарите на Бернанке издават цикличната гледна точка на Фед относно икономиката, която отдава ниския растеж на фискалните рестрикции, без които растежът внезапно би се ускорил до 3%. По сходен начин растящите цени на жилищата се отдават на собствениците, които очакват повишение, а не се отчитат лихвите по ипотеките, които са основната причина.

Нашата визия за икономиката поставя по-голям акцент върху структурните фактори. Заплатите продължават да бъдат потискани от глобализацията. Демографските тенденции, по-специлано застаряването на населението и пенсионирането на бейби-бумърите, ще доведат до по-слабо потребителско търсене. Също така и технологиите, които продължават да елиминират работни места, а не да ги създават, изтъква инвестиционният мениджър.

Най-неясно обаче изглежда е виждането на Фед за инфлацията. Централната банка смята, че тя постепенно ще се придвижи към целта от 2%, но в момента сме далеч от това ниво.

Самият Бернанке има богат академичен опит в изучаването на дефлацията, като често се е позовавал на прибързаното затягане на паричната политика по време на Голямата депресия, както и на „изгубените“ икономически десетилетия в Япония.

В интерес на истината на няколко пъти по време на своята пресконференция Бернанке обвърза очакванията си за свиване на монетарните стимули с връщането на инфлацията до целта от 2%.

Председателят на Фед, разбира се, може да е еднакво загрижен за ефекта от промяната в политиката на Фед върху пазарите и затова да сигнализира за нея отрано, но ръстът на лихвите след речта му показва, че този път е осеян с опасности, казва Грос.

Той посочва, че се намираме в силно задлъжняла икономика, където домакинствата не могат да си позволят да плащат много по-високи лихви. Месечните плащания по 30-годишна ипотека са нараснали с 20-25% от януари насам, а новите ипотеки са намалели с близо 40% от началото на май.

Докато преди 10 или 20 години Фед можеше да вдигне основната лихва с 5 процентни пункта за да забави икономиката, то сега икономиката не би понесла такова рязко вдигане на лихвите или затягане на паричната политика, посочва ръководителят на Pimco.

Всичко това означава, че тези които продават ДЦК в очакване Фед да се оттегли от този пазар могат да бъдат разочаровани. Ако инфлацият продължава да се колебае около 1% Бернанке може да промени целта на Фед, която да включва вече не само снижаване на безработицата, но и достигане на желаната инфлация, казва Грос.

Разумно е Бернанке да се опита да подготви пазарите за неизбежното намаляване на ликвидността, но ако след три месеца даде заден ход и каже „Сори, сбъркахме“, то доверието на пазарите и снижената волатилност, на която се радвахме през последните 2-3 години, може да не бъдат възстановени, заключава мениджърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:06 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Самото засилване и спиране е манипулацията - периодичната съставка на пазарната функция!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още