IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бил Грос: Пазарите тълкуват Бернанке напълно погрешно

Втренчени в целите за растеж и безработица, инвеститорите в САЩ пропускат целта на Фед за инфлацията, а тя не налага спиране на монетарните стимули

15:41 | 20.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор
Бил Грос: Пазарите тълкуват Бернанке напълно погрешно

Пазарът по принцип тълкува погрешно целите за ръста и безработицата, пропускайки целта за инфлацията, заяви главният съизпълнителен директор на облигационния гигант PIMCO Бил Грос в интервю за Bloomberg.

„Налице е смесен вариант в комбинацията ръст, безработица и инфлация, който трябва да бъде внимателно управляван“, твърди Грос.

Неговият коментар дойде след изявлението на председателя на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, който вчера заяви, че централната банка може да започне да свива покупките на американски държавни облигации преди края на годината, ако икономиката продължи да се подобрява, както очакват от финансовата институция.

Разпродажбите на капиталовите пазари, започнали още преди Бернанке да приключи изявлението си, продължават днес. Доходността по еталонните 10-годишни американски държавни облигации се повиши до около 2,4%, достигайки най-високото си ниво от август 2011 г.

До миналата седмица Грос съветваше инвеститорите да купуват американски държавни ценни книжа, макар че вложенията в тях намаляха леко през май. По думите му инвеститорите, които продават американски облигации заради очакванията, че Фед ще ореже програмата си за изкупуването им, ще останат разочаровани, тъй като инфлацията не е близо до целта на Фед от 2% годишно.

Потребителските цени се повишиха с 1,1% на годишна база през април, а безработицата достигна 7,6% през май, докато Фед запази целите си за инфлация под 2% и безработица под 6,5%. Вчера Бернанке каза, че вярва в понижаването на безработицата под 6,5% по-скоро догодина, отколкото през 2015 г.

Вчера Бернанке повтори, че политиката на Фед е „обвързана с това, което се случва в икономиката“, и изтъкна, че централната банка дори няма да започне да повишава основната лихва, докато не е убедена, че икономиката се намира на стабилна възходяща траектория.

„Смятаме, че председателят и Фед приемат прекалено циклична гледна точка. Самият Фед може би се движи в мъгла, за да смята, че това е цикличен, а не структурен проблем от гледна точка на нашата икономика“, категоричен бе Грос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:17 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
iivanoff
преди 10 години
Значи "свободния пазар" не следва целите на манипулацията правилно... да се коригира веднага!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още