IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спада на безработицата Бил Грос не вижда основание за оптимизъм

Не очакваме реалният икономически растеж в страната да надхвърли 2%, коментира основателят на Pimco

20:06 | 03.05.13 г. 8
<p>
	Бил Грос, основател на Pacific Investment Management Co. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Бил Грос, основател на Pacific Investment Management Co. Снимка: Ройтерс

Според Бил Грос, управителят на най-големия облигационен фонд в света, сценарият за „нов нормален“ по-слаб икономически растеж в САЩ остава правдоподобен дори на фона на по-добрите от очакваното данни за безработицата в страната през април, пише Bloomberg.

„Не очакваме реалният икономически растеж в страната да надхвърли 2% за в бъдеще“, коментира основателят на Pacific Investment Management Co. Това е вярно дори в условията на доста по-силен пазар на недвижими имоти, допълва той.

По-рано днес стана ясно, че безработицата в страната неочаквано се е понижила до 7,5% - най-добрият резултат за последните 4 години.

Щатската икономика нарасна с 2,2% през 2012 г. и се очаква да се разшири с още 2% през тази година, сочат прогнозите на икономисти, участвали в проучване на Bloomberg.

Терминът „новото нормално“ беше предложен през 2009 г. от инвестиционния директор на базираната в Калифорния Pacific Investment Management Co. Мохамед Ел-Ериан. Така той описва новата ера на ниска възвращаемост, регулации и отслабване на влиянието на американската икономика в глобален мащаб след финансовата криза от 2007 г. - 2009 г.

През изминалия месец в САЩ са били наети 165 хил. нови служители, разкрива публикуваният днес доклад на министерството на труда във Вашингтон. Междувременно данните за постъпилите на работа през март бяха ревизирани от 88 хил. на 138 хил. Анализатори, участвали в проучване на Bloomberg, очакваха новонаетите през април служители да достигнат 140 хил.

„Днешният доклад за безработицата беше добър“, коментира Ел-Ериан. „Това е добра стъпка към повратния момент, след който възстановяването ще стане устойчиво“.

През март Грос увеличи дела на щатските правителствени облигации в Total Return Fund до 33% от 28% през февруари. Той съветва инвеститорите да изкупуват американски правителствен дълг, включително застрахованите срещу инфлация облигации Treasury Inflation-Protected Securities (TIPS).

През изминалата година възлизащият на 293 млрд. долара Total Return Fund е спечелил 7,6%, с което се е представил по-добре от 92% от конкурентите си.

През март Pimco, подразделение на базираната в Мюнхен Allianz SE, е управлявал активи за 2,04 трлн. долара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:22 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
stoiloff
преди 10 години
Порока не ами пороците! Иначе казано *** сами се унищожават. Така се саморегулира броят им, ама не го осъзнават още *** им недни :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Порока ще убие тази система. Трябва да има промяна някаква в идеологията, и нямам впредвид комунизъм. Ако цивилизацията в момента неможе да измисли друг начин за разпределяне на блага, предполагам не е сме стигнали до критичната нужда. Но като гледам май ще доживея да видя нов вид икономика. Само че предполагам тези, които сега са облагодетлествани няма да искат да се дадат без бой.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Deant, това е порока на капитализма - за да се развива устойчиво е необходим 4-5% годишен ръст при до 2% инфлация. Да де ама тази система за да работи се нуждае от лесни кредити , това пък помпа балони. И идва ред да се издруса клона за да паднат гнилите плодове (разбирай криза). С течение на времето заплатите на запад не растяха успоредно с увеличената производителност. Така големите фирми вместо да вдигат адекватно заплатите , те ги задържаха. Със спестените (икономисани) от заплатите пари се даваха кредити за покупка на произведените стоки.Въпроси: Дали наистина е необходимо да си сменяш колата на всеки 4 години с по-новия модел?Ако имаш свободни пари би ли си купил лятна къща за да ходиш там от време на време? При това взета с кредити, целогодишни разходи за поддръжка. Не е ли по-добре с тези пари да си почиваш на различни места при това с по-малко грижи и по-големи удобства (като All inclusive).Според мен трябва по-адекватно разпределение на произведените блага.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Не е толкова проблема с потреблението, а с презадоволяването. По заможните потребители изядоха много ресурси и бързо за да имат все най-новото и най-хубавото, за по бедните не остана и за храна. Колкото и да помпим потребленито с кредити - дори този пазар се презадоволи. А и хората разбраха, че кредит = робство. Искрено се надявам да съм прав и най-накрая тази кредитна порочна схема да се срути. Дори да означава, че икономиката като като такава ще се промени драстично. Аз лично съм готов на тази жертва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Или казано иначе страхливите са избягали отдавна от кешовите позиции. Няма дългосрочно решение което да внася оптимизъм .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Номера със стимулиране на потреблението е хитър номер , но вече не действа защото беше употребен многократно .По скоро масовите разпродажби на обезценени активи могат да извадят някакви пари . Казвам някакви защото 80-90% от капиталите не биха излезли освен при тотален крах на системата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 5
trendline
преди 11 години
Не е правилно това което си писал. Необходимо е малко по-висока инфлация за да изкара парите от банките а те от своя страна да се завъртят в икономиката. И яко погване на офшорните зони. Нека ги има като ги искат хората но с данък от 25% за трансфер към тези зони.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Mesoiadess
преди 11 години
Единствено правилен е стремежът към свиване на икономиките и бюджетни излишъци - обратното на това което се случваше десетилетия.Пътят нагоре е опасен .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още