IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фед запази нивото на основната лихва и размера на стимулиращите програми

Само двама от членовете на Комисията за свободния пазар за гласували срещу днешното решение

23:02 | 19.06.13 г.
Фед запази нивото на основната лихва и размера на стимулиращите програми

Комисията за свободния пазар към американския Федерален резерв след редовното си двудневно заседание реши да запази близкия до нулата основен лихвен процент и размера на двете програми за изкупуване на активи, които провежда ежемесечно, се посочва в нейно съобщение.

Информацията, получена след предишното заседание на комисията през май, предполага, че икономическата активност се разширява с умерено темпо, се отбелязва в съобщението.

Обстановката на пазара на труда показва допълнително подобрение през последните месеци като цяло, но нивото на безработица остава високо, отчитат членовете на комисията.

Разходите на домакинствата и инвестициите на бизнеса в недвижима собственост са нараснали, а жилищния сектор показва допълнителни признаци на подсилване, но фискалната политика сдържа икономическия растеж, констатират нейните членове.

Отразявайки отчасти преходни въздействия, инфлацията се движи под дългосрочната цел на комисията, но дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни, добавят те. В документа се припомня, че комисията се опитва да стимулира максимална заетост и ценова стабилност.

Нейните членове очакват, че при подходящо приспособяване на политиката икономическият растеж ще се ускорява с умерено темпо, а нивото на безработица постепенно ще се понижава в посока към нивата, които те смятат за съвместими с предоставения им мандат. Те предвиждат също, че рисковете пред перспективата за икономиката и пазара на труда към есента вече ще са избледнели, и че инфлацията в средносрочен план вероятно ще остане около и под целта от 2%.

За да подкрепи едно по-силно икономическо възстановяване и да помогне да се гарантира, че инфлацията ще се задържи близо до нивото, съвместимо с мандата ѝ, комисията е решила да продължи да изкупува ценни книжа, обезпечени с ипотеки, в темпо от 40 млрд. долара месечно, както и дългосрочни американски държавни облигации на стойност от 45 млрд. долара месечно, става ясно от съобщението.

От комисията ще следят отблизо постъпващата информация за икономическото и финансовото развитие през следващите месеци, се добавя в него. Тя ще продължи да изкупува американски държавни облигации и ценни книжа, обезпечени с ипотеки, и ще използва останалите си инструменти на монетарната политика по подходящ начин, докато перспективата пред пазара на труда се подобри значително в контекста на ценова стабилност, пише още в документа.

Комисията е готова да увеличи или намали темпото на покупките си, за да поддържа подходяща приспособимост на политиката, докато перспективата пред пазара на труда или инфлацията се промени, категорични са нейните членове. При определянето на размера, темпото и състава на покупките на активи тя ще продължи да държи съответната сметка за вероятната ефикасност и разходите на покупките, както и за степента на напредък при изпълнението на икономическите ѝ цели, добавят те.

Комисията реши да запази целевия диапазон за лихвата по федералното финансиране между нула и четвърт процент, като в момента приема, че този изключително нисък диапазон ще бъде подходящ дотогава, докато нивото на безработица остава над 6,5%, инфлацията през следващите една до 2 години се предвижда да бъде с не повече от половин процентен пункт над дългосрочната цел от 2%, а дългосрочните инфлационни очаквания остават стабилни, се посочва в съобщението.

При решението докога да се запази високо приспособимата позиция в монетарната политика комисията ще обсъжда и друга информация, включително допълнителни показатели за обстановката на пазара на труда, индикатори за инфлационен натиск и инфлационни очаквания и данни за финансовата динамика, се добавя там.

В подкрепа на настоящото решение са се обявили председателят на Фед Бен Бернанке, заместник-председателят Уилям Дъдли, елизабет Дюк, Чарлс Евънс, Джером Пауъл, Сара Раскин, Ерик Розенгрен, Джереми Стейн, Дениъл Таруло и Джанет Йелън.

„Против“ са гласували Джеймс Булард, който смята, че комисията трябва да изяви по-силно желанието си да защити целта за инфлацията на фона на последните данни за ниските ѝ стойност, и Истър Джордж, който се опасява, че запазващото се високо ниво на монетарна приспособимост увеличава рисковете от бъдещи икономически и финансови дисбаланси и след време може да доведе до ръст на очакванията за дългосрочната инфлация.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:52 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още