IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще промени ли ниската инфлация решението на Фед за намаляване на стимулите?

Според Иън Хациус от Goldman Sachs очакванията за ниска инфлация ще накарат Фед да отмени решението си за оттегляне на монетарните стимули

19:30 | 16.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Ще промени ли ниската инфлация решението на Фед за намаляване на стимулите?

Много инвеститори понижиха очакванията си за бъдещите нива на инфлацията в САЩ. Това трябва да привлече вниманието на Федералния резерв, когато обсъжда курса на програмата за изкупуване на облигации на годишната среща следващата седмица.

Фед постави за цел постигането на инфлация от 2% годишно, пише Wall Street Journal. Според статистическите данни тази година тя е под това ниво. От Фед не са притеснени от този факт, защото вярват, че прогнозите им за ръст на инфлацията ще се сбъднат. Но заради промяна в очакванията на инвеститорите, Фед трябва да преразгледа прогнозите си за колебанията в цените на стоките. 

Ако очакванията за спад в инфлацията се задълбочат, то Фед ще трябва сериозно да преосмисли дали да запази курса на програмата за изкупуване на облигации, според която в момента Фед купува облигации за 85 млрд. долара на месец.

Според Иън Хациус, главен икономист в Goldman Sachs, очакванията за ниска инфлация ще накарат Фед да отмени решението си. В дните преди срещата никой от ръководството не е давал публични изявления относно намеренията им. Но от предишните изказвания стана ясно, че никой от тях не е притеснен за ниските нива на инфлацията.

Все пак за Фед очакванията на обществеността са важни, защото предприятията и домакинствата вземат решенията си заради това, което чуват. Ако очакванията им са, че цените на стоките в бъдеще ще спаднат, те ще намалят потреблението си сега и ще го отложат за време, когато стоките ще са по-евтини.

Фед стартира програмата си за изкупуване на облигации, за да подпомогне растежа на икономиката. По този начин оказа натиск върху нарастването на дългосрочните лихвени проценти и увеличаването на цените на стоките с надеждата да стимулират потреблението и инвестициите.

Ако ръководството на Фед очаква икономиката да се възстанови през идните месеци, то те ще редуцират обема на изкупуваните облигации. Но ако очакванията за ниска инфлация дадат нов сигнал за отслабване на икономиката, то Фед ще продължи да изпълнява програмата си още дълго време.

Последна актуализация: 00:37 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
albobo76
преди 10 години
Ай стига ала-бала. Фед ще намали и евентуално спре печатницата, не когато иска, а когато бъде принуден от валутните пазари. Този момент все още не е дошъл. Скоро Фед дори най-вероятно ще увеличи стимулите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още