IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Балансите на банките ще пострадат при вдигане на лихвите

Негативният ефект обаче може да бъде компенсиран от по-високия лихвен марж, който трябва да дойде с изтеглянето на ликвидността от Фед

16:56 | 26.06.13 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Балансите на банките ще пострадат при вдигане на лихвите

Възстановяването на банковите баланси е заплашено от повишаването в доходността на облигациите, споделят висши банкови ръководители и анализатори, които се подготвят за отчетния сезон, пише Financial Times.

Банките изградиха огромни портфейли от ликвидни активи, отчасти по заръка на регулаторите, а и защото нямаха по-добри алтернативи за инвестиране на прилива от депозити.

Според новите правила на отчитане нереализираните загуби от тези „държани за продажба“ ценни книжа засягат собствения капитал на банките, макар че не се отразяват незабавно на нетната печалба.

Мисля, че повечето институции ще претърпят сравнително голям спад на собствения капитал, споделя висш служител на водеща американска банка.

Bank of America например има портфейл от ценни книжа на стойност 315 млрд. долара, 90% от който е инвестиран в ипотечни и ДЦК, чиито цени спадат с покачването на лихвите. В САЩ нереализираните нетни печалби от „държани за продажба“ ценни книжа са спаднали до 16,7 млрд. долара – спад от над 50% за два месеца.

Ричард Танг от RBS Securities отбелязва, че въпреки повишението в доходността по 10-годишните ДЦК кривата на доходността засега не е станала по-стръмна. Банките печелят при такава крива, защото привличат по-краткосрочен ресурс на по-ниска цена, а инвестират по-дългосрочно при по-висока доходност.

Някои анализатори обаче са убедени, че негативният ефект върху банковите баланси ще бъдат повече от компенсиран от по-високия лихвен марж, който трябва да дойде с изтеглянето на ликвидността от Фед и покачването на лихвите, но докато това настъпи периодът ще е труден за банките.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 2
Ricco
преди 10 години
...Просто централните банки осъзнаха, че не наливат парите на правилното място и така само подклаждат спекулативни (краткосрочни) "инвестиции". Но това не значи, че ще спрат да наливат пари - просто вече ще си подбират по-добре клиентите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Ricco
преди 10 години
Тая работа дето лихвите щели да се вдигат все повече ми прилича на някаква залъгалка - най-вероятно това е част от кампания целяща да отрезви пазарите, че надуването на балони няма да се толерира. Това обаче не значи, че лихвите ще се вдигнат - икономиките просто не могат да понесат подобно нещо и съответно централните банки няма да го допуснат. Никога!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още