IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ: Нервните пазари представляват риск за световната икономика

През последните няколко седмици Фед научи някои уроци за комуникацията с пазарите, смята главният икономист на МВФ Оливие Бланшар

13:29 | 10.07.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор
МВФ: Нервните пазари представляват риск за световната икономика

Трусовете на финансовите пазари, предизвикани от евентуалния отказ на Федералния резерв на САЩ от провежданата свръхразхлабена монетарна политика, съдържат нов риск за световната икономическа перспектива, обявиха от Международния валутен фонд, цитирани от MarketWatch.

Високата волатилност на финансовите пазари през последните 3 седмици се дължеше на „внезапното осъзнаване на инвеститорите, че количествените улеснения изглежда приключват“, заяви главният икономист на МВФ Оливие Бланшар. Макар че напоследък тя представляваше „епизод на препозициониране“ и би следвало да затихне, най-малко отчасти, „никой не може да изключи още пристъпи на нервност в бъдеще“, посочи Бланшар.

При положение, че американските държавни облигации са по-привлекателни, капиталът ще се изтегли от развиващи се пазари и ще се върне в САЩ, оставяйки тези икономики да се борят със спада на фондовите си пазари, нарастващи лихвени проценти и обезценка на валутите, подчертават от МВФ.

Запитан дали Фед би трябвало да действа по различен начин при обявяване на намеренията си, Бланшар заяви, че единственото, в което е сигурен, е, че през последните няколко седмици централната банка на САЩ е научила някои уроци за комуникацията с пазарите.

Вчера МВФ понижи оценката си за световния икономически растеж с по 0,2 процентни пункта за 2013 и 2014 г., осъвременявайки прогнозата си за световната икономика. Корекциите в посока на понижение бяха масови както за развитите, така и за развиващите се икономики. „Ръстът почти навсякъде е малко по-бавен“, каза Бланшар.

Няколко ключови развиващи се икономики, сред които Бразилия, Русия и Китай, членуващи в групата БРИК, ще постигнат по-слаб растеж през тази и следващата година, стана ясно от публикувания доклад. „След години на силен ръст БРИК започва да се натъква на препятствия“, отбеляза главният икономист на МВФ.

Забавянето не се дължи само на по-слабия износ към развитите икономики, смята той. Налице е свиване в инвестициите и търсенето, макар че инфлацията не се е забавила. Това предполага, че потенциалният растеж на развиващите се пазари се забавя.

Макар че растежът в тези страни остава относително бърз, „той може да се окаже значително по-бавен, отколкото бе преди кризата“, изтъкна Бланшар.

От МВФ коментират също, че рецесията в еврозоната е по-продължителна от очакваното, след като влошиха прогнозата си за брутния вътрешен продукт на региона до спад от 0,6% през 2013 г. и до ръст от 0,9% догодина. Във Франция и до някаква степен в Германия е налице „обща липса на доверие в бъдещето, която ако не бъде преодоляна, лошите очаквания може отчасти да се самоосъществят“, твърди Бланшар.

Заради силното свиване на бюджета от МВФ вече прогнозират по-бавен ръст за американската икономика от 1,7% през тази година и от 2,7% за 2014 г., понижавайки с по 0,2 процентни пункта досегашните си предвиждания. Бланшар отбеляза, че е не е особено притеснен от корекцията в посока на понижение за икономиката на САЩ като се има предвид, че частното потребление в страната би трябвало да остане стабилно заради повишаващото се благосъстояние на домакинствата, свързано с възстановяването на жилищния пазар и все още благоприятната финансова обстановка.

Сред забележимите подобрения на прогнозите за растежа е оценката на фонда за Япония, където за 2013 г. вече се предвижда ръст от 2% при очаквани досега 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:04 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
lozkhris
преди 10 години
Ами крайно време е социализмът да спре - печатането на пари доказва в САЩ, че вече не работи и въпреки това упорито не се прекратява.А не се прекратява защото ще секне притокът на лесни, свежи и чисти пари към престъпната еврейска клика на Уол Стрийт. Всичките тея приказки за безработица и инфлация са нагла лъжа. Инфлацията в Америка е доста на 5%, а безработицата е в нормални нива като се има предвид колко хора се пенсионират. Америкосите да се научат да работят, а не да живеят на кредит.И да спрат да си произвеждат *** в КитайТоку-виж взели, че се оправили...И като,аджеба,свиха бюджета как така откриват по 200 000 работни места на месец...Май не е толкова апокалиптично да си свиеш *** разходи...Споко, днеска Бернанке ще "успокои" пазарите, че печатането ще продължи for an extended period of time...Утре доларът надолу, петролът и златото нагоре и всички плескат с ръце...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още