IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пазарите все още не отразяват напълно риска от забавяне в Китай

Страната има тесни връзки с Европа и е сред най-големите търговски партньори на САЩ, Япония, Южна Корея и повечето латински държави

10:20 | 09.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Пазарите все още не отразяват напълно риска от забавяне в Китай

Икономистите може и да понижиха прогнозите си за растежа в Китай, но пазарите все още не отразяват напълно риска, който представлява за останалия свят забавянето на втората по големина икономика, пише CNBC.

“Проблемът в Европа ще дойде от Германия, като в момента хората не се фокусират върху него“, посочва Марк Матюс, ръководител анализи за Азия в Bank Julius Baer. „Около половината от германския БВП идва от износ, а Китай е най-големият пазар на страната извън Европа след САЩ. 

Прогнозите за растежа в Китай напоследък бяха занижени от редица банки, като HSBC и Goldman Sachs
очакват той да бъде 7,4% през тази година, което е под официалната цел на Пекин от 7,5%.

Притесненията от забавянето в Китай вече се усещат на пазарите в Австралия. По-слабите икономически данни за Китай допринесоха за спада на австралийския долар до 3-годишно дъно спрямо американския.

Освен тесните си икономически връзки с Европа, Китай е и сред най-големите търговски партньори на САЩ, както и най-големият партньор на повечето латински страни, а така също на Япония и Южна Корея.

„Съседите на Китай следят внимателно ситуацията. В последните години именно търсенето от Китай, а не толкова постепенното възстановяване на САЩ, стабилизираха растежа в Азия. Да вземем Южна Корея. В момента тя изнася повече за Китай, отколкото за Европа и САЩ взети заедно“, коментира Фредерик Нойман, съ-ръководител анализи за Азия в HSBC.

Според Тим Кондън, ръководител анализи за Азия в ING Financial Markets не трябва да се вглеждаме твърде много в забавянето на китайската икономика. „В началото на годината прогнозите бяха за ръст на БВП от малко над 8%, а сега – за малко под 8%. Това не е толкова голяма промяна.

„Безпокойството относно Китай е, че растежът може да се окаже под официалната цел на правителството, но това е рисковият, а не основният сценарий“, казва той.

Въпреки това инвеститорите може бе имат право да отдават по-голямо значение на ситуацията в Китай, отколкото да се фокусират върху това, кога Федералният резерв на САЩ ще ограничи монетарните си стимули.

„Това, което е важно за пазарите не е нивото на лихвените проценти, а сигурността на възвръщаемостта. Процесът по изтегляне на монетарните стимули от Фед не е рисково събитие, а просто преоценяване на пазарите. Криза в Китай обаче несъмнено ще предизвика предпазливост на развиващите се пазари в Азия“, казва Нойман.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още