IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай ще подкрепя само сектори с конкурентни продукти

Правителството ще разчита повече на икономическото преструктуриране, за да стабилизира икономиката, коментира икономист

22:05 | 05.07.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай ще подкрепя само сектори с конкурентни продукти

Пекин ще ограничи кредита, за да предизвика консолидация в индустрии, страдащи от свръхкапацитет, на фона на усилията си за прекъсване на зависимостта на икономиката от екстравагантни инвестиции с евтино финансиране, съобщава Ройтерс. 

В правителствено съобщение се излагат мащабни планове, които трябва да гарантират, че банките подкрепят икономическото ребалансиране, което новото ръководство на страната желае.

„Директивите показват, че Китай ще разчита повече на икономическото преструктуриране, за да стабилизира икономиката, отколкото на предоставянето на допълнителна ликвидност в подкрепа на растежа“, коментира Ли Хуейюн, икономист на Shenyin Wanguo Securities в Шанхай.

Икономическото забавяне във втората по големина икономика в света започна да поставя под натиск някои бизнеси.

Днес най-голямата частна корабостроителница в страната China Rongsheng Heavy Industries Group е помолила за финансова помощ от държавата, след като съкрати персонал и забави плащания към доставчици.

Според анализатори компанията може да се окаже най-голямата жертва на местната корабостроителна индустрия, страдаща от свръхкапацитет и свиващи се поръчки, които през миналата година спаднаха наполовина.

Държавният съвет на Китай заявява, че ще осигури кредитирането на бизнеси, които смята, че имат конкурентни продукти и че ще работи с банките, за да съблюдава постепенното намаляване на активността в други сектори.

Днешният сигнал от правителството е поредният знак, че Пекин е решен да обуздае дългово финансираният растеж, след като централната банка през миналия месец позволи пресъхване на междубанковото кредитиране, което вдигна краткосрочните лихви до рекордни нива.

Строителните материали, стоманата и алуминият са сред секторите, които страдат от свръхкапацитет, както и от големи дългове и високи разходи за финансиране, посочва Ма Тао, анализатор в CEBM Group.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още