IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да съкрати производствения капацитет на индустрията си

Планът на Пекин включва въвеждането на нови екологични стандарти, намаляване на производството, извършването на сливания и придобивания

11:09 | 30.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай планира да съкрати производствения капацитет на индустрията си

Китай обмисля да намали капацитета на индустриалното си производство. Мерките, които страната възнамерява да предприеме обаче могат да бъдат трудно приложими, пише Ройтерс.

Новите правила, които ще засегнат металургията, корабостроенето, производството на алуминий, цимент и стъкло, ще бъдат обявени до няколко седмици. Пекин се опитва да се справи с увеличения капацитет в тези сектори вече повече от десетилетие, но опитите претърпяваха провал заради загрижеността на правителствата относно икономическия растеж и увеличаването на приходите в хазната.

Въпреки сравнително устойчивото търсене във всички тези сектори те вече са достигнали своя производствен капацитет. Неуспехът за овладяване на производството може да окаже допълнителен натиск върху пазарите, които в момента са силно податливи на негативни сигнали.

Световният пазар на суровини е силно зависим от китайското търсене. Опитите да се модернизира индустрията могат да направят дългосрочните прогнози по-уязвими, което от своя страна да се отрази съществено на търсенето. Основни продавачи на желязна руда и въглища за Китай са Rio Tinto, BHP Billiton и Vale.

Новото китайско правителство се опитва да реформира ключови сектори от икономиката. То полага усилия да обуздае кредитния растеж, който предизвика балони при някои активи. Но за да намали капацитета на индустриалното производство, Китай трябва да действа много внимателно, за да не се стигне до излишна загуба на работни места.

Най-вероятно новият план ще спре някои нови проекти и ще се фокусира повече върху процесите на сливания и придобивания на компании. За 2013 г. Китай предвижда съкращаването на производството на стомана с 7,8 млн. тона и на алуминий с 273 хил. тона.

Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Ще съкращават за да използват предимствата си на монополисти и да повишат цените, защото дъмпингират себе си мързеливите китайски ***.Мързи ги много , лъжат много , искат да им се предплаща и имат много работа, защото притежават бранда - произведено в китай и всичко живо се натиска да купува техния бранд защото знае че купува много евтино и много изгодно..обаче тях вече ги мързи да гледат и дърветата им раждат пари , поради което парите не са им проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ще съкращават производствен капацитет и понеже не искат ръст на безработицата, ще го преустроят в по-неефективно производството...! Ще ползват европейския пример в това отношение - екология ала бала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
орк
преди 10 години
"във всички тези сектори те вече са достигнали своя производствен капацитет."Не разбрах достигнали ли са го или има излипък и трябва да съкращават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още