IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай планира да съкрати производствения капацитет на индустрията си

Планът на Пекин включва въвеждането на нови екологични стандарти, намаляване на производството, извършването на сливания и придобивания

11:09 | 30.06.13 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Китай планира да съкрати производствения капацитет на индустрията си

Въвеждане на нови екологични стандарти

Планът ще бъде подкрепен от мерки, целящи намаляване на замърсяването на въздуха в градовете чрез закриване или преместване на тежката промишленост. Пекин обяви готовност да използва нови екологични стандарти и да спре изграждането на нови индустриални проекти в големите градове. Правителстовот ще настоява за намаляване на потреблението на въглища в някои силно замърсени райони.

Корабостроенето

Корабостроенето пък има годишен производствен капацитет, достатъчен, за да задоволи търсенето в целия свят. Той продължи да нараства, въпреки регистрираният спад в производството и поръчките.

Производството на стомана и алуминий

Китайската стоманодобивната промишленост има най-голям капацитет в света. Тя добива около 1 млрд. тона годишно. Според Асоциацията за добив на стомана и желязо сега се очаква да има излишък от около 300 милиона тона, което е с близо 40% повече от добива в края на 2012 г.

Според някои анализатори е нужно по-добро изпълнение на целите, а не изцяло нови политики. Докато Пекин вече извърши доста инспекции и издаде редица заповеди, с които принуждава компании в някои провинции да прекратят производството си и да потърсят начини да се слеят с други, то в секторите за производство на стомана и алуминии до голяма степен съществува правен вакуум.

През месец март Министерството на индустрията одобри компаниите, които да добиват стомана и алуминий. Дори компания като Jiangsu Shagang Group, китайската най-голямата частна фирма за добив на стомана и петата по големина в страната, въобще не е получила разрешително за производство.

Но докато за Китай може да е по-лесно да контролира големи проекти, като насърчава държавни предприятия като Baoshan Iron & Steel да намалят капацитета си преди да изграждат нови проекти, то малките частни проекти се оказаха по-трудни за контролиране.

Като цяло обаче е трудно да се изчисли колко е капацитетът на индустрията в момента и с колко точно ще трябва да се съкрати той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 3
supertrader
преди 10 години
Ще съкращават за да използват предимствата си на монополисти и да повишат цените, защото дъмпингират себе си мързеливите китайски ***.Мързи ги много , лъжат много , искат да им се предплаща и имат много работа, защото притежават бранда - произведено в китай и всичко живо се натиска да купува техния бранд защото знае че купува много евтино и много изгодно..обаче тях вече ги мързи да гледат и дърветата им раждат пари , поради което парите не са им проблем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
Ще съкращават производствен капацитет и понеже не искат ръст на безработицата, ще го преустроят в по-неефективно производството...! Ще ползват европейския пример в това отношение - екология ала бала...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
орк
преди 10 години
"във всички тези сектори те вече са достигнали своя производствен капацитет."Не разбрах достигнали ли са го или има излипък и трябва да съкращават?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още