IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на златото отново се повиши на фона на отслабващия долар

Пазарът на ценния метал бе подкрепен и от повишеното търсене на физическо злато в Азия

12:56 | 30.05.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Цената на златото отново се повиши на фона на отслабващия долар

Цената на златото се покачва в четвъртък, отбелязвайки втори пореден ден на растеж, докато доларът отчете отстъпление спрямо йената, което съвпадна и с големия спад на борсите в Япония, предаде Market Watch.

Златото c доставка през август повиши стойността си с 15,10 долара, или 1,1%, до 1406,90 долара за тройунция в електронната търговия. Търговията на благородния метал на COMEX борсата на New York Mercantile Exchange в сряда приключи с ръст от 12,10 долара, или 0,9%.

Дневният ръст на златото се покачи от около 5 долара до 15 долара за тройунция след поредния променлив ден за японските борси. Най-популярният борсов индекс в страната Nikkei приключи със спад от 5,2%, отбелязвайки сериозни загуби в последния час преди затварянето.

Доларът от своя страна спадна под 101 йени, след като инвеститорите се отдръпнаха от търговията с акции и се довериха на японската валута. Понижението на щатската валута покачи цените на деноминираните в долари стоки, тъй като направи търсенето по-евтино за притежателите на други валути.

Ръстът на цената на благородния метал в сряда бе подкрепен от повишаването на котировката на еврото спрямо долара, което продължи и в четвъртък. Европейската валута се търгуваше срещу 1,2953 долара в сравнение с 1,2930 долара ден по-рано.

Анализатори отбелязват, че пазарът на ценния метал е бил подкрепен и от повишеното търсене на физическо злато в Азия, като по данни на Световния съвет по златото (World Gold Council) този ръст се очаква да достигне тримесечен рекорд в периода април-юни.

При търговията с други ценни метали в четвъртък цената на медта с доставка през юли се понижи с 1 цент, или 0,2%, до 3,29 за паунд, долато фючърсите на среброто с доставка през юли отчетоха ръст от 10 цента, или 0,5%, до 22,56 долара за унция.

Цената на паладия с доставка през септември върна част от позициите си след спада в сряда, постигайки увеличение с 4 долара, или 0,5%, до 751,80 долара за тройунция. Платината с доставка през юли от своя страна нарасна с 8 долара, или 0,6%, до 1461 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още