Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индонезия понижи лихвените проценти за пръв път от близо година

Регулаторът в страната аргументира решението си с ниската инфлация и слабия ръст през четвъртото тримесечие

Индонезия понижи лихвените проценти за пръв път от близо година

Снимка: Архив Ройтерс

Индонезийската централна банка понижи основния си лихвен процент с 25 базисни пункта до 7,25% в опит да даде стимул на затруднената икономика, съобщи BBC. Това е първото понижение на ставките от февруари 2015 г.

Регулаторът аргументира решението си с ниската инфлация и слабия ръст през четвъртото тримесечие. 

Още по темата

По-рано тази седмица анализаторите не бяха единодушни дали централната банка ще предприеме такъв ход. Азиатската икономика се изправя пред най-бавния растеж от 2009 г., освен това и валутата й отслабваше.

Анализаторите обаче се съгласяват, че за банката приоритет остава насърчаването на икономиката пред притесненията, че по-хлабавата парична политика може да изпрати индонезийската рупия още по-надолу. Валутата се обезцени с около 10% през 2015 г., а от началото на тази изгуби още 0,7%.

Според Гунди Кахиади, икономист в DBS в Сингапур, банката може да понижи лихвата още веднъж това примесечие в зависимост от стабилността на рупията.

Даниел Мартин от Capital Economics също очаква намеса от страна на централната банка „предвид слабият ръст на икономиката и ниската инфлация“. Той посочва обаче, че по всяка вероятност централните банкери ще бъдат предпазливи.

„През последната година регулаторът обръщаше еднакво внимание и на рупията, и на стабилността на икономиката. Прекалено агресивно понижение на лихвените проценти може да доведе до по-голям бюджетен дефицит, а това от своя страна да направи рупията уязвима към външни шокове“, казва Мартин.

Федералният резерв на САЩ повиши лихвените проценти през декември за пръв път от близо десетилетие, което води до поскъпване на долара и съответно до отслабване на други валути, особено в развиващите се пазари.

По статията работиха: Радина Колева, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
България е на 16-о място в ЕС по ръст на промишленото производство за юни