Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Индустриалното производство в САЩ регистрира най-голям месечен ръст от 1959 г.

Скокът в промишления сектор се дължи основно на производството на автомобили и автомобилни части

Индустриалното производство в САЩ регистрира най-голям месечен ръст от 1959 г.

Снимка: Milan Jaros/Bloomberg

Американското индустриално производство е отбелязало през юни най-големия си месечен ръст от 1959 г. насам, което показва, че промишлеността се връща към живот след блокадите заради коронавируса, предава Bloomberg.

Общото производство в заводи и мини се е увеличило с 5,4% спрямо предходния месец, след като нарасна с 1,4% през май, сочат данни на Федералния резерв. Средната прогноза в допитване на Bloomberg сред икономисти беше за скок с 4,3%. Заводското производство е нагоре със 7,2%, най-големият ръст от 1946 г. насам.

Въпреки силното покачване на производството обаче индексът на Фед за индустриалното производство е с 10,9% под нивата преди пандемията, а равнището на усвоените мощности остава вяло, тъй като търсенето се възстановява постепенно. Освен това продажбите може да бъдат охладени през идните месеци, тъй като повторното отваряне на икономиката навлезе в по-несигурна фаза, а щати като Калифорния налагат нови мерки за блокада.

Общото производство е било подкрепено от силния скок на „промишленото производство, тъй като производителите, особено в автомобилния сектор, отвориха отново заводите си, за да отговорят на изненадващо силното първоначално повишение на потреблението“, коментира Майкъл Пиърс, старши икономист в Capital Economics.

През второто тримесечие индустриалното производство е намаляло с 42,6% на годишна база, най-голямото понижение след Втората световна война.

Усвояването на мощности, което измерва равнището на работещите заводи, е нараснало до 68,6% спрямо ревизиран ръст от 65,1% през май. То достигна 76,8% през февруари. Излишният капацитет може да натежи върху корпоративните печалби заради недостатъчното усвояване на бизнес капитал и също така е сигнал за понижени перспективи за капиталовите разходи.

Ръстът на заводското производство беше поведен основно от производството на автомобили и автомобилни части, което е нараснало със 105%. Ако се изключи автомобилното производство, заводското производство е нагоре с 3,9%, тъй като всички големи индустрии са регистрирали скок за месеца.

Докладът на Фед сочи, че производството на дружествата за комунални услуги е нараснало с 4,2%, а при мините е регистриран спад от 2,9%, който е пето поредно месечно свиване. Добивът на петрол и газ е намалял с 18% след свиването на 36,9% месец по-рано.

Добивът беше надолу с цели 70 на сто на годишна основа, след като спадът на цените на петрола преди няколко месеца стана причина за намаляване на експлоатацията на находища.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Великобритания записа най-силния спад в бизнес активността от май насам