Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в САЩ продължава да се ускорява и през септември

Забързването на ценовия растеж през последния месец отразява и по-високите разходи за храна и подслон

Инфлацията в САЩ продължава да се ускорява и през септември

Снимка: Bloomberg

Цените, плащани от американските потребители, са се повишили през септември с повече от прогнозираното, възобновявайки по-бързия темп на растеж и подчертавайки продължителността на инфлационния натиск в икономиката, предава Bloomberg.

Индексът на потребителските цени се е повишил с 0,4% спрямо август, показват данни на министерството на труда от сряда. Спрямо година по-рано индексът бележи растеж от 5,4%, което се равнява на най-големия годишен ръст от 2008 г. насам. Без волатилните хранителни продукти и енергията т.нар. основна инфлация се е ускорила до 0,2% на месечна база.

Медианната оценка в проучване сред икономисти на Bloomberg бе за месечно ускорение от 0,3% на общия индекс и от 0,2% на основната инфлация.

Комбинация от безпрецедентни предизвикателства пред доставките, недостиг на материали, високи цени на суровини и растящи заплати увеличиха силно разходите за производителите. Много от тях прехвърлиха част от тези разходи на потребителите, което доведе до по-устойчива инфлация, отколкото много икономисти – включително от Федералния резерв – първоначално очакваха.

Ускоряването на ценовия растеж през последния месец отразява и по-високите разходи за храна и подслон. В същото време показателите за използваните коли и камиони, дрехи и самолетни билети намаляват.

Разходи за подслон

По-високите цени на жилищата сега започват да се прокрадват в данните. Наемите на основните жилища са се увеличили с 0,5% на годишна база - най-резкият скок от 2001 г., а показател за еквивалентния наем за собствениците на жилища бележи най-голямото си увеличение от пет години. Разходите за подслон, които се смятат за по-структурен компонент на инфлацията и формират около една трета от общия индекс, може да окажат по-дълготрайна подкрепа.

Докладът вероятно ще засили склонността на Фед скоро да започне ограничаване на покупките на активи особено след като няма сигнали предизвикателствата във веригата на доставки, натежали върху бизнесите, скоро да отслабнат. Протоколът от последното заседание на Федералната комисия по отворения пазар, който трябва да излезе по-късно в сряда, ще осигури допълнително информация за позициите на централните банкери към целите в заетостта и инфлацията.

Проучване на Фед на Ню Йорк от вторник показа, че очакванията на потребителите в САЩ за инфлацията продължават да се повишават през септември, като едногодишните и тригодишните очаквания са достигнали рекордни нива.

Американските потребители отчитат и по-високи цени на нови автомобили, мебели и стоки за дома, които са се увеличили с рекордните 1,3%, показа още докладът. Гледайки напред, по-високите цени на енергията вероятно ще засегнат още заплатите на работниците.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (4)

0
 
2
 
4
nkavrakov1982 до: das
преди 1 седмица
Скоро парите ще ти трябват защото банките РЯЗКО ще дръпнат ръчката и после ще ти трябва кеш.
0
 
3
 
3
evlogi до: Setver
преди 1 седмица
О, като гледам какъв тюрлюгювеч бъркат ФЕД, а и не само те де, ще го подобрят това постижение, и ще го надградят даже.
2
 
3
 
2
das
преди 1 седмица
Вече се усеща каква зима предстои, не само в щатите, а и тук, а и навсякъде по света. В населението и банките има камари с пари, които се вижда че нямат покритие, сега е времето за пазар и запасяване, докато парите още не са се обезценили съвсем.
1
 
5
 
1
преди 1 седмица
Няма профилна снимка
Браво, добро постижение е 5.4% инфлация, но лошото е че това е само временна и преходна инфлация. Доставковите вериги явно са помогнали за доброто постижение, важно е да съумеем да запази постижението за инфлацията колкото се може по-дълго и да го подобрим.

Още от Новини
Сигналът на Вайдман към ЕЦБ: Пазете независимостта си!