IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в САЩ се ускорява с най-бързи темпове от повече от година насам

Данните осигуряват спокойствие на Фед по отношение на по-нататъшното увеличение на лихвите

16:30 | 11.04.18 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ се ускорява с най-бързи темпове от повече от година насам през март, осигурявайки скоростта, която Федералният резерв предвиждаше в контекста на очаквано допълнително увеличение на лихвите през годината, съобщава Financial Times.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва нестабилните цени на храните и енергията,  отчита нарастване с 2,1% през март на годишна база. За сравнение само месец по-рано увеличението на цените беше с 1,8%.

На месечна база основните потребителски цени в САЩ отчитат ръст от 0,2% през март в съответствие с консенсусните прогнози на пазара. 

Последните данни за инфлацията ясно показват, че ценовият натиск се увеличава. Освен това през миналата седмица стана ясно, че заплатите също нарастват. Беше отчетено наскоро и по-голям от очакваното ръст на индекса на цените на производител.

И докато Федералният резерв заявява, че ще се придържа към плана си за три увеличения на лихвите през тази година, то между икономистите нараства усещането, че има условия и за четири вдигания на основния лихвен процент при положение, че заплатите и инфлационният натиск продължат да се покачват.

Последният пакет от тримесечни прогнози показва, че представителите на Фед са разединени по перспективите за основния лихвен процент през 2018 г. Седем централни банкери очакват поне четири повишения от по четвърт пункт за тази година, докато осем смятат, че ще има най-много три.

В прогнозите си централните банкери очакват още медианното ниво на основния лихвен процент да бъде от 2,9% в края на 2019 г., което предполага три повишения през следващата година спрямо две в предишните прогнози от декември. Освен това те очакват нивото да достигне 3,4% през 2020 г. спрямо 3,1% в прогнозите от декември.

Медианната оценка за икономическия растеж на САЩ за тази година е повишена до 2,7% от 2,5% през декември, което сигнализира за доверие на потребителите в САЩ въпреки последните слаби четения на продажбите на дребно. Оценката за 2019 г. е увеличена до 2,4% от 2,1%.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:07 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 5 години
Няма някой, който да има реална полза от илюзията, че по-големите от 0 стойности на показателят инфлация е нещо полезно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Lucifer
преди 5 години
Хиперинфлацията дето преживяхме не ти ли стига, щото тях ги чака мегаинфлация...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 7
das
преди 5 години
Браво на щатите, ето че постигат успешно инфлационните цели. Дано скоро да ги преизпълнет и да постигнат и 5%, че и 10% инфлация дори.Време е и ние да се стегнем и да започним да работим за инфлационното ни развитие, да погледнем добрия пример и да работим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още