Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инфлацията в САЩ се ускорява с най-бързи темпове от повече от година насам

Данните осигуряват спокойствие на Фед по отношение на по-нататъшното увеличение на лихвите

Инфлацията в САЩ се ускорява с най-бързи темпове от повече от година насам

Снимка: Архив Ройтерс

Инфлацията в САЩ се ускорява с най-бързи темпове от повече от година насам през март, осигурявайки скоростта, която Федералният резерв предвиждаше в контекста на очаквано допълнително увеличение на лихвите през годината, съобщава Financial Times.

Основният индекс на потребителските цени, който изключва нестабилните цени на храните и енергията,  отчита нарастване с 2,1% през март на годишна база. За сравнение само месец по-рано увеличението на цените беше с 1,8%.

На месечна база основните потребителски цени в САЩ отчитат ръст от 0,2% през март в съответствие с консенсусните прогнози на пазара. 

Още по темата

Последните данни за инфлацията ясно показват, че ценовият натиск се увеличава. Освен това през миналата седмица стана ясно, че заплатите също нарастват. Беше отчетено наскоро и по-голям от очакваното ръст на индекса на цените на производител.

И докато Федералният резерв заявява, че ще се придържа към плана си за три увеличения на лихвите през тази година, то между икономистите нараства усещането, че има условия и за четири вдигания на основния лихвен процент при положение, че заплатите и инфлационният натиск продължат да се покачват.

Последният пакет от тримесечни прогнози показва, че представителите на Фед са разединени по перспективите за основния лихвен процент през 2018 г. Седем централни банкери очакват поне четири повишения от по четвърт пункт за тази година, докато осем смятат, че ще има най-много три.

В прогнозите си централните банкери очакват още медианното ниво на основния лихвен процент да бъде от 2,9% в края на 2019 г., което предполага три повишения през следващата година спрямо две в предишните прогнози от декември. Освен това те очакват нивото да достигне 3,4% през 2020 г. спрямо 3,1% в прогнозите от декември.

Медианната оценка за икономическия растеж на САЩ за тази година е повишена до 2,7% от 2,5% през декември, което сигнализира за доверие на потребителите в САЩ въпреки последните слаби четения на продажбите на дребно. Оценката за 2019 г. е увеличена до 2,4% от 2,1%.
 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Деляна Петкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (3)

1
 
0
 
3
преди 10 месеца
Няма някой, който да има реална полза от илюзията, че по-големите от 0 стойности на показателят инфлация е нещо полезно.
1
 
2
 
2
Lucifer до: das
преди 11 месеца
Няма профилна снимка
Хиперинфлацията дето преживяхме не ти ли стига, щото тях ги чака мегаинфлация...
7
 
6
 
1
das
преди 11 месеца
Браво на щатите, ето че постигат успешно инфлационните цели. Дано скоро да ги преизпълнет и да постигнат и 5%, че и 10% инфлация дори.
Време е и ние да се стегнем и да започним да работим за инфлационното ни развитие, да погледнем добрия пример и да работим.

Още от Новини
Биткойнът премина границата от 4 хил. долара за първи път от над два месеца