IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инфлацията в Турция продължи да се ускорява и през октомври

Тя достигна най-високите си нива от началото на 2019 г.

11:49 | 03.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Инфлацията в Турция се е ускорила повече от очакваното до 19,89% на годишна база през октомври, достигайки най-високите си нива от началото на 2019 г., показаха нови данни от сряда. Това допълнително тласка реалната доходност на отрицателна територия, след като централната банка намали основната си лихва до 16%, съобщава Ройтерс.

На месечна база потребителските цени са се увеличили с 2,39%, основно заради облеклото и тютюневите изделия, съобщи Турският статистически институт. За сравнение, прогнозата в анкета на Ройтерс сочеше месечен ръст от 2,76% и годишен от 20,4%.

inflation inflation

Индексът на цените на производител се е повишил с 5,24% на месечна база през октомври и с 46,31% спрямо същия период на миналата година, показаха още данните.

Централната банка шокира пазарите през септември, започвайки цикъл на облекчаване на паричната политика въпреки високата инфлация. Тя намали основната си лихва с 300 базисни пункта, което срина турската лира до рекордно ниски нива.

Банката, под натиска на президент Реджеп Тайип Ердоган за парични стимули, заяви, че инфлационният натиск е временен и наскоро подчерта нуждата да постигне излишък по текущата сметка.

Според анализаторите понижаването на лихвите е рискована грешка предвид разпродажбите на лирата и глобалния инфлационен натиск.

Годишната инфлация, която остава двуцифрена през по-голямата част от последните пет години, се ускорява през 12 от последните 13 месеца и бе на ниво от 19,58% през септември. Последно тя достигна подобно ниво през януари 2019 г., докато икономиката се възстановяваше от валутната криза през 2018 г.

Официалната цел за инфлацията е 5%. Централната банка прогнозира, че тя ще се забави до 18,4% до края на годината.

Турската лира ограничи загубите спрямо долара след публикуването на данните, макар че все пак обезценката и за тази година е 23%.

Обезценяването на лирата упражнява възходящ натиск върху инфлацията, тъй като вносът в Турция се ценообразува в твърда валута.

Цените на храните, услугите, жилищата и транспорта са основни двигатели на годишното увеличение, отразявайки отчасти растящите глобални цени на енергията. Основната инфлация, която не включва цените на енергията, храните и някои други стоки, се е забавила до 16,82% от почти 17% месец по-рано.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:30 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още