IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Турция намали основната си лихва с 200 базисни пункта

Турската лира поевтиня до рекордно ниско ниво спрямо долара след обявяването на решението

15:40 | 21.10.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Подкрепена от нестандартните парични идеи на президента Реджеп Тайип Ердоган, турската централна банка наложи по-голямо от очакваното намаление на лихвените проценти на фона на „преходната“ инфлация, като добави, че е ограничила пространството за друго намаляване тази година.

Комисията по паричната политика намали основната си едноседмична репо лихва с 200 базисни пункта до 16%. Всички 26 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха управителят на институцията Шахап Кавджъоглу да продължи паричните облекчения, след като Ердоган уволни централните банкери, които се противопоставиха на неговите призиви за по-ниски разходи по заемите, пише Bloomberg.

„Неотдавнашното ускоряване на инфлацията се дължи на фактори от страна на предлагането“, коментира централната банка, като определя тези фактори като „преходни“. „Комисията прецени, че до края на годината преходните фактори от страна на предлагането оставят ограничена възможност за коригиране надолу на лихвения процент“, допълва се в съобщението.

Турската лира поевтиня до рекордно ниско ниво спрямо долара след обявяването на решението на централната банка на страната. Стойността на лирата се понижи с повече от 2% до 9,4867 спрямо долара. От началото на годината лирата е изгубила над 20% спрямо щатския долар - повече от всяка друга основна валута, проследявана от Bloomberg.

Намалението на лихвата „може да се тълкува като много силно послание към участниците на пазара, че централната банка възнамерява да облекчи паричната политика въпреки негативните последици от рязкото спадане на стойността на лирата“, казва Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital.

„Днешното решение е очевидно пренебрегване на предупрежденията, които пазарът вече изпрати на централната банка на Турция, че намаляването на лихвените проценти - когато инфлацията е близо 20% и основната инфлация не може да се използва като валиден аргумент за намаляване на лихвите, би било политическа грешка“, допълва той.

Кавджъоглу ще актуализира основния сценарий на централната банка за инфлацията до края на 2021 г. Понастоящем централната банка очаква ръст на потребителските цени от малко над 14% за годината, което е по-оптимистична прогноза от последната прогноза на правителството за ускорение от 16,2%.

Статистическата агенция на Турция ще публикува данни за октомврийската инфлация на 3 ноември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

Финанси виж още