Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Инвеститорските настроения в еврозоната бележат четвърти пореден месечен ръст

Но според анализаторите регионалната икономика все още е в рецесия

Инвеститорските настроения в еврозоната бележат четвърти пореден месечен ръст

Снимка: gettyimages

Настроенията на инвеститорите в еврозоната се повишават за четвърти пореден месец през август, но слабите данни показват, че засегнатата от коронавируса регионална икономика все още е в рецесия през третото тримесечие, показва последното проучване на Sentix, чиито резултати бяха публикувани в понеделник.

Индексът на Sentix за еврозоната се подобрява до -13,4 от -18,2 пункта през юли. Това е най-високото му отчитане на измерителя от времето преди блокадата. „Процесът на икономическо възстановяване се оказва бавен“, пише в доклада.

Индексът на текущата ситуация се повишава до -41,3 от -49,5 пункта през юли, отбелязвайки най-високото отчитане е от март. Очакванията за август остават почти непроменени спрямо нивото от предходния месец - от +19,5 до +19,3 сега.

„Все още не се радваме на оптимални условия“, казва управляващият директор на Sentix Патрик Хъси.  

„В този контекст е забележително, че втората вълна на коронавируса не се отразява в икономическите показатели“, каза Хъси, след като през последните седмици в Германия се наблюдава увеличение на новите случаи на коронавирус.

Още по темата

За да обяснят най-добре сегашната тенденция на възстановяване, анализаторите сравняват развитието след финансовата криза през 2009 г. с движението на икономическите индекси на Sentix през тази година. Така от Sentix констатират прилики в движението на индикаторите в двата периода и прогнозират, че най-лошото за икономиката вече е преминало.

Настроенията в Германия също се повишават за четвърти пореден месец, като инвеститорите изразяват по-голям оптимизъм както за настоящата ситуация, така и за бъдещето. От Sentix предполагат, че това може да бъде свързано с ръста в индустриалните поръчки през юни.

 

По статията работиха: Радостина Ивчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Дефицитът на САЩ в търговията със стоки отчита нов рекорд през август