IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Южнокорейската централна банка остави лихвения процент на рекордно ниско ниво

Лихвата остава на ниво от 1,25% за трети пореден месец

10:21 | 09.09.16 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив, Ройтерс

Южнокорейската централна банка остави основния си лихвен процент непроменен за трети пореден месец. Институцията аргументира решението си с увеличаващата се задлъжнялост на домакинствата и несигурността около решението на Фед за промяна на лихвения процент, съобщава Bloomberg.

Банката остави лихвата на рекордно ниско равнище от 1,25% - решение, което очакваха всички 32 анкетирани от Bloomberg икономисти.

От регулатора обясняват, че икономическият растеж остава в съответствие с прогнозите, въпреки че на хоризонта се появяват рискове за целевата инфлация. През юли банката намали прогнозата си за растеж през тази година до 2,7%, а за инфлацията - до 1,1%.

Според анализаторите Южнокорейската централна банка очаква да види резултатите от решенията на централните банки на САЩ и Япония по-късно този месец, преди да предприеме действия. 

Най-голямото предизвикателство пред растежа е задлъжнялостта на домакинствата, която достига исторически връх от 1,257 трлн. вона (1,15 трлн. долара) към края на юни. 

"Дългът не е краткосрочна заплаха за икономиката, но може да представлява риск в дългосрочен план, ако ограничава капацитета на домакинствата да харчат", обяснява Ким Енг Тан, старши директор за държавните рейтинги на Standard & Poor's.

Други предизвикателства пред икономиката на Южна Корея включват корпоративното преструктуриране и закона за борба с корупцията, планиран да влезе в сила по-късно този месец. Корейският институт за икономически изследвания прогнозира този закон да струва на хранителната индустрия и търговията на дребно около 11,6 трлн. вона годишно.

От банката обясняват, че вътрешното търсене продължава да се подобрява. Институцията обещава да следи внимателно задълженията на домакинствата, промените в паричната политика на големите икономики, както и напредъка в корпоративното преструктуриране в страната.

Същевременно икономическите данни се подобряват през последните месеци. Износът през август се повишава за първи път от повече от година и половина. Растежът на брутния вътрешен продукт беше ревизиран нагоре до 0,8%.

Потребителските цени обаче нарастват само с 0,4 на сто през август, далеч под заложената от Централната банка цел за инфлация от 2%. Бавното увеличение е заради понижението в сметките за електроенергия.

Анализаторите очакват банката да намали още основния си лихвен процент през следващите месеци. От общо 24 анкетирани от Bloomberg икономисти в периода между 2-7 септември 13 прогнозират понижение на лихвата до 1% до края на годината. Останалите не очакват промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:46 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още