IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Южна Корея изненада с понижение на лихвите

Лихвеният процент пада до рекордно ниско ниво от 1,25%

08:53 | 09.06.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Централната банка на Южна Корея неочаквано понижи днес основния си лихвен процент до рекордно ниско ниво - ход, който изненада пазарните анализатори, в опит да подкрепи икономиката на фона на намалените очаквания за увеличаване на лихвите в САЩ през лятото, пише Wall Street Journal. От 18 запитани от The Wall Street Journal анализатори 15 очакваха банката да остави лихвите непроменени. 

Банката понижи лихвата с четвърт процентен пункт до 1,25 процента в отговор на нарастващия натиск да облекчи паричната политика и да стимулира растежа. Това е първото понижаване на лихвата от юни миналата година. Тя я понижи два пъти през 2015 г., за да даде тласък на бавното икономическо възстановяване.

Единодушно взетото от банкерите решение е направено „превантивно" за по-добро справяне с нарастващия риск за влошаване на растежа през второто тримесечие на годината, обяви гуверньорът на централната банка на Корея Ли Джу-йол, позовавайки се на мудния износ, слабото вътрешно търсене и корпоративното преструктуриране, които натежават върху растежа. 

„Преобладаващото мнение на пазара е, че Федералният резерв вероятно ще се забави с решението за увеличаване на лихвите и, разбира се, Комитетът по паричната политика  [на Банката на Корея] взема това предвид при вземането на решения", каза гуверньорът по време на пресконференция. Корейските централни банкери са предпазливи на фона на потенциалния риск от изтичане на капитали в случай на увеличени лихвени проценти в САЩ. „Увеличаването на лихвите в САЩ през този месец вероятно няма да предизвика внезапен износ на капитали", каза Ли.

Повечето пазарни анализатори очакваха банката да понижи лихвата по-късно през годината, защото се очаква забавяне на растежа през втората половина на тази година.

Четвъртата най-голяма икономика в Азия отбеляза едва 0,5 процента ръст през първото тримесечие на 2016 г. в сравнение с последното на 2015 г.  Централната банка отбелязва, че възстановяването на потребителските разходи може да бъде ограничено от поетапното отменяне на намаленията на потребителските данъци и от бавния растеж на продажбите на жилищния пазар. Частните капиталови разходи вероятно ще отчетат по-бавен растеж заради несигурността в страната и в чужбина, отбелязва институцията.

През януари централната банка понижи прогнозата си за растежа на икономиката на страната, посочвайки като причини нестабилността на китайските пазари. Финансовата институция прогнозира, че четвъртата по големина икономика в Азия ще нарасне с 3% тази година, докато предишната оценка бе за растеж от 3,2%. 

През декември пък и Министерството на финансите понижи очакванията си за икономиката на азиатската страна, като заяви, че тя ще нарасне с 3,1% през 2016 г. Прогнозата е по-ниска спрямо предходната. Инфлацията ще бъде 0,7% през 2015 г. и ще се ускори до 1,5% през следващата година, сочат още очакванията на Министерството на финансите на Южна Корея. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още