IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МВФ очаква 2,7% ръст на икономиката на Южна Корея през 2016 г.

Базираната във Вашингтон институция приветства последните фискални и парични стимули в четвъртата най-голяма азиатска икономика

11:18 | 13.08.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Икономиката на Южна Корея ще отчете ръст от 2,7% през 2016 г. и от 3% през 2017 г., прогнозира Международният валутен фонд (МВФ), който също така приветства последните фискални и парични стимули в четвъртата най-голяма азиатска икономика, пише Bloomberg.

Страната разполага със значително фискално пространство, за да се справи с предизвикателствата пред растежа, измежду които застаряващо население и висока задлъжнялост на домакинствата, посочва базираната във Вашингтон институция.

Според международната финансова организация социалните разходи могат да намалят бедността и да подпомогнат потреблението. МВФ смята, че Южна Корея трябва да намали интервенциите на валутния пазар.

През последните месеци и централната банка, и правителството предприеха мерки, за да стимулират икономическия растеж. Властите в Сеул предвидиха допълнителни разходи за 11 трлн. вона (10 млрд. долара), а Централната банка на Южна Корея изненада пазарите през юни с понижение на основната лихва.

Прогнозата на МВФ за растежа е подобна на тази на централната банка, която миналата седмица запази основния лихвен процент при 1,25 на сто.

„Едно внимателно и целенасочено увеличение на социалните разходи в средносрочен план може да намали бедността и неравенството и да подпомогне ребалансирането чрез стимулиране на потреблението и нарастването на производителността на труда“, гласи становището на МВФ.

Освен това фондът призова за гъвкаво движение на валутния курс на вона и посочи, че Южна Корея трябва да ограничи валутните интервенции и да обявява подобни действия.

Според правителството и представители на централната банка всяка намеса на валутния пазар винаги е ограничена до „приспособителни операции“. Властите никога не разкриват размера или времевата рамка, на което и да е подобно действие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:15 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още