Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Новини

Ив Мерш е номиниран за заместник-председател на Надзорния съвет на ЕЦБ

Заради липсата на наследник на Лаутеншлегер Марио Драги беше поел част от свързаните с длъжността отговорности в допълнение към позицията си на управител на ЕЦБ

Ив Мерш е номиниран за заместник-председател на Надзорния съвет на ЕЦБ

Ив Мерш. Снимка: Архив Ройтерс

Ив Мерш е номиниран да заеме поста на заместник-председател на Европейската централна банка, става ясно от съобщение на сайта на регулатора. Ако предложението бъде одобрено, той ще влезе на мястото на Сабине Лаутеншлегер, чиито мандат изтече.

Още по темата
Постът на заместник-председателя на Надзорния съвет на ЕЦБ има мандат от пет години, докато този на членовете на Управителния съвет е от по осем години, пояснява Bloomberg.

Вакантното място, заедно с още три свободни в Единния надзорен механизъм, създаваха притеснение за ЕЦБ. Заради липсата на наследник на Лаутеншлегер Марио Драги беше поел част от свързаните с длъжността отговорности в допълнение към позицията си на управител на ЕЦБ.

Единния надзорен механизъм пряко наблюдава почти 120 значими банки, опериращи в страни от еврозоната.

Изборът на Ив Мерш трябва да бъде потвърден от Европейския парламент. 69-годишният Мерш е бивш управител на централната банка на Люксембург, като той е член на УС на ЕЦБ от създаването му – повече от всеки друг. Неговият мандат в УС изтича в края на декември 2020 г., което предполага, че той ще поеме новата си роля към Единния надзорен механизъм за относително кратко време. 

По статията работиха: Магдалена Иванова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Новини
Поръчките на щатски стоки за трайно потребление са намалели с 2,1%